Woning kopen
Het kopen van een woning is een heel ander spel dan het huren van huis. Een woning kopen heeft andere regels dan een woning huren. Als u van plan bent een woning te kopen zal u hoogstwaarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. Vanwege de crisis is het helemaal niet makkelijk om een hypotheek te krijgen. De banken zijn veel strenger geworden en zij hebben de regels flink aangescherpt. De bank wil zeker weten dat u uw hypotheek wel kan financieren. Tevens zijn er door de huidige economische situatie minder mensen die een hypotheek (kunnen) aanvragen. De huizenmarkt is nog steeds kwakkelend.
Als u van plan bent een woning te kopen leg dan eerst voor uzelf vast wat het bedrag is dat u kunt besteden, dan wel bereid bent om te lenen. Bedenk ook naar wat voor soort woning u opzoek bent. Is het een eengezinswoning of een appartement? Of heeft u liever een vrijstaand huis. Er zijn veel makelaar websites waarop u koopwoningen kunt bekijken en de bijbehorende omschrijvingen kan lezen. Hier kunt u bijvoorbeeld het woonoppervlak zien, de ligging van de eventuele tuin of hoeveel kamers een bepaalde ruimte heeft. Ook kunt u op de site vaak zien hoelang een woning al te koop staat. Hier kunt u uw eventuele bod op aanpassen. Als u ziet dat een woning al een zeer lange tijd te koop staat kunt u zeker een lager bod doen. Na het online screenen van bepaalde woningen kunt u contact opnemen met de makelaar. Hij of zij zal u rondleiden door het huis.
Stel, voordat u een woning gaat bezichtigen, een lijst op met punten waaraan de woning moet voldoen. Zo kunt u tijdens de bezichtigen hierop letten. Vaak moet een woning goed voelen zodra u de woning binnenstapt. Indien u een woning op het oog heeft waar nog flink aan verbouwd moet worden vergeet dan niet, voordat u het gaat kopen, dat er vaak onvoorziene kosten/problemen kunnen opduiken. Maak daarom altijd een begroting. Zo weet u wat u naast de koopprijs nog moet uitgeven aan de verbouwing. Maak ook een potje voor de onvoorziene kosten zodat u dadelijk financieel niet in de problemen komt.
Er zijn uiteraard, net zoals er voordelen zijn voor huren, ook voordelen voor het kopen van een woning. De grootste voordeel is vooral dat de woning uw eigendom wordt. U kunt zelf bepalen wat u aan uw huis wilt verbouwen, binnen de wettelijke mogelijkheden. Tevens bouwt u als huiseigenaar op de lange termijn bijna altijd vermogen op.
Koopcontract
Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan zal er tijdens de verkoop een koopcontract moeten worden ondertekend.
Bij het kopen van een woning, hoort het ondertekenen van een koopcontract. De koop van een woning is pas geldig als de koop schriftelijk is vastgelegd. Een mondelinge overeenkomst bestaat niet meer sinds 1 september 2013. Als aan deze vereiste niet is voldaan, dan is de verkoop volgens de wet nietig. Er bestaat dan geen rechtsgeldige koopovereenkomst. Tevens heeft de koper, na het ondertekenen van het koopcontract, nog drie dagen de tijd om zich te bedenken en van de koop af te zien. Zodra die drie dagen zijn verstreken en de sleutels zijn overhandigd kunt u genieten van uw aangeschafte woning.
Vaak wordt er onterecht gedacht dat er een makelaar nodig is voor een woningverkoop of woningaankoop. Dit is dus niet het geval. De enige persoon die nodig is om de verkoop officieel te laten gelden is de notaris. De notaris kan voor u het koopcontract opstellen en loopt met u het contract door, zodat u weet waar u aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn. De notaris zal eerst met een voorlopig koopcontract komen waar de volgende belangrijke gegevens in staan: de overeengekomen verkoopprijs, eventuele ontbindende voorwaarden en de datum waarop de ontbindende voorwaarden komen te vervallen, de voorgenomen overdrachtsdatum en de eventuele lijst met roerende zaken die u wilt laten overnemen en achterlaat in de woning. Voor deze punten moeten de koper en verkoper het eens zijn alvorens het koopcontract samen in te vullen.
Voorlopig Koopcontract
Let op! “Voorlopig” koopcontract is helemaal niet zo voorlopig. Het voorlopige koopcontract moet namelijk ook door beide partijen worden ondertekend en hierdoor zit u wel degelijk definitief vast. Het verbreken van een voorlopig koopcontract kost vaak 10% van de koopsom. Toch geldt ook voor een voorlopig koopcontract dat de koper drie dagen bedenktijd heeft. Die bedenktijd gaat in op het moment dat beide partijen het contract hebben ondertekend.
Voorbeeld koopcontract
Er zijn verschillende soorten koopcontracten. Zo is er een contract voor een bestaande woning en een koopcontract voor een bestaand appartement. U dient er rekening mee te houden dat de teksten van koopcontracten vastliggen. Het is niet de bedoeling dat u zelf de tekst gaat wijzigen zonder overleg met de andere partij of de notaris. Het is daarentegen een goed idee om een voorbeeld koopcontract te gebruiken ter voorbereiding of vergelijking.
Het is fijn om van te voren al te weten wat er precies in een koopcontract staat. Naast het doornemen van het contract, kunt u ook alvast eventuele vragen voor de notaris voorbereiden. Neem rustig de tijd om het contract door te nemen want er staat belangrijke informatie in. Een heel belangrijk punt in een koopcontract is de ‘ontbindende voorwaarden’. De ontbindende voorwaarden zijn langer geldig dan de drie dagen bedenktijd van de koper. Er staat hier ook geen boete tegenover. Een paar voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: de koper krijgt de financiering niet rond binnen de vastgestelde tijd, de koper krijgt geen Nationale Hypotheek Garantie of de gemeente verstrekt de koper geen woonvergunning. Voor elke ontbindende voorwaarde wordt een vervaldatum opgenomen.
Kosten koper
Kosten koper is een vakterm uit de wereld van onroerend goed. Het zijn, naast de koopprijs, kosten die de koper moet betalen bij het kopen van een woning. Er zijn verschillende soorten kosten, zoals notariskosten, bemiddelingskosten, makelaarskosten et cetera. Lees meer over kosten koper
Hypotheek
Het kopen van een woning is niet goedkoop. Vaak kunt u de koopprijs niet in één keer betalen. In dit geval is het raadzaam om een hypotheek aan te vragen. Er zijn echter wel veel verschillende soorten hypotheken. Ook is het nog maar de vraag of u in aanmerking komt voor een hypotheek. Lees meer over de hypotheek.
VvE
In veel gevallen zijn appartementen aangesloten bij de Vereniging van Eigenaars (VvE). Wanneer u een appartement koopt, bent u dus als eigenaar ook aangesloten bij de VvE. Vaak dient u dan elke maand servicekosten te betalen voor bijvoorbeeld onderhoud van het pand. Lees meer over het VvE.