Onderhandelen

Je hebt duidelijk hoe je woonwensen eruit zien en wat je budget is. En eindelijk heb je je droomhuis gevonden en bezichtigd.  “Dit is ‘m!”, roep je naar je partner. Dan begint nu het spannende traject van bieden, onderhandelen en kopen.

Bod uitbrengen
Een bod uitbrengen op het huis kan eigenlijk op twee manieren

1. Je doet ‘gewoon’ een eindbod. Gewoon staat niet voor niets tussen haakjes. Je moet sterk in je schoenen staan en een beetje bluffen. De verkopende makelaar hoeft alleen te reageren als de eigenaar akkoord is. Let wel op! Het kan zijn dat je je overbluft en feitelijk veel te hoog biedt. Bied altijd minder dan je uiteindelijk wilt betalen en ga er flink onder zitten. 20 procent onder de vraagprijs is normaal.

2. Iets wat de meeste kopers doen, je gaat over de prijs van de woning onderhandelen. Je bepaalt dan natuurlijk eerst wat je uiterste prijs is en gaat daar dan aanzienlijk onder zitten. Je kan ook nog bepaalde onderdelen van het huis zoals meubels of gordijnen uiteindelijk ´meewegen´ in je bod. Doe dit als de verkopende partij een laatste bod heeft gedaan. Dan kan je zeggen, oké, we accepteren het bod maar dan wel onder de volgende voorwaarden. Onderhandelen is strategie.

Tips voor het onderhandelen
1. Laat tijdens de onderhandelingen nooit blijken dat je weg bent van het huis. Laat ook niet blijken wat jouw uiterste prijs is. Speel poker! Gebruik je pokerface.
2. Als je een bod uitbrengt, doe dit dan altijd onder voorbehoud van financiering, een bouwtechnische keuring en van het eventueel verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie en/of een huisvestingsvergunning. Weet dat een schriftelijk bod direct bindend is.
3. Je kunt je bod altijd intrekken zolang de verkoper nog niet op jouw bod heeft gereageerd en jij geen termijn aan je bod hebt verbonden.

Wat moet je bod bevatten

  • De prijs die jij biedt.
  • Een goede beschrijving van het eigendom.
  • Het voorbehoud dat je de financiering rond kan krijgen.
  • Een lijst van alles wat de eigenaar heeft beloofd achter te laten dan wel de zaken die jij graag bij de koop inbegrepen ziet.
  • Datum van overdacht-voorstel.
  • Geldigheid van het bod in dagen, meestal 4 of 5.

Bod wordt geaccepteerd
Yes, je hebt het huis! Het is feest! Heb je het huis al laten taxeren zo niet, dan is dit het moment. Denk ook aan de bouwtechnische keuring als die nodig is.

Bod wordt afgewezen
Jammer, maar helaas. Je bod valt niet goede aarde. Meestal wordt dit met enig drama gebracht door de makelaar van de verkopende partij. `Hier kunnen ze absoluut niet mee leven!´. Jammer. Reageer nuchter en doe na een dag nog eens een bod. Soms doet de andere partij geen tegenbod meer, laat je er niet door afleiden. Houd je eigen plan vast.

Of ….men doet wel een tegenbod. Niet direct reageren, laat weten dat je binnenkort reageert. Denk eerst goed na. Bedenk, makelaars kunnen zeer goed toneel spelen, maar jij beter!

Let wel op! Een mondeling koopcontract is niet meer rechtsgeldig. Alleen een schriftelijk koopcontract is rechtsgeldig.