Tijdelijke woonruimte

Zoals eerder genoemd, wil de overheid het kraken van leegstaande panden voorkomen. Dit kan dus door mensen antikraak in panden te laten wonen, maar het kan ook door tijdelijke verhuur op grond van de leegstandswet.

Huren van tijdelijke woonruimte

Een tijdelijke woonruimte huren is iets duurder dan antikraak wonen, maar het is nog steeds veel voordeliger dan reguliere huren.
Een reden waarom u tijdelijk een woonruimte zou willen huren is omdat u bijvoorbeeld voor werk tijdelijk in het land bent om vervolgens weer terug te gaan naar het buitenland. Dan is het voordelig om tijdelijk te huren in plaats van vast te zitten aan een huurcontract voor een langere periode.

Reden voor het huren van een woonruimte

Het huren van een woning heeft, dan wel tijdelijk of voor een lange tijd, meerdere voordelen ten opzichte van het kopen van een huis. Zo zijn huurders flexibeler. Huurders kunnen makkelijk de huur opzeggen, rekening houdende met de opzegtermijn. Door het kopen van een woning heeft u geen garantie dat uw woning snel verkocht gaat worden in de toekomst. Dit komt onder andere doordat de huizenprijzen kunnen fluctueren. Als u een woning voor een korte periode koopt kan het zijn dat de huizenprijzen nog niet zijn gestegen. Dan is het voor u niet voordelig om uw huis te verkopen. Kopen voor een korte periode is dus een investering met een risico. Een huurder wordt dus niet direct geraakt door dalende huizenprijzen en kan makkelijker verhuizen. Voor de koper kan het betekenen dat de woning nog niet verkocht kan worden. De huiseigenaar kan dus niet op korte termijn verhuizen.

Als huurder heb je minder onderhoudskosten, hiervoor is de verhuurder verantwoordelijk. Hierbij moet u denken aan eventueel schilderwerk, of wanneer de CV-ketel kapot is gegaan. Ook kan het voorkomen dat er iets noodzakelijk verbouwt moet worden. Deze kosten zullen tevens voor de verhuurder zijn.

Als men een huis wilt kopen moeten er kosten worden gemaakt om het huis over te dragen. Tevens moet er vaak betaald worden voor hypotheek advies. Dit zijn extra kosten waaraan de huurder niet hoeft te voldoen. Ook kan het zijn dat u als huurder in aanmerking komt voor huurtoeslag. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan u moet voldoen, wilt u recht hebben op huurtoeslag. In hoeverre u hier recht op heeft hangt onder andere af van uw gezinsinkomen en de hoogte van uw maandelijkse huur.

Tijdelijke verhuren van woonruimte

U kunt er ook voor kiezen om zelf uw woning tijdelijk te verhuren om bijvoorbeeld tijd te overbruggen wanneer u uw woning wilt verkopen. Indien u uw woning binnen zes maanden moet verkopen, is kort verhuren de enige optie. U kunt opzoek gaan naar huurders die bijvoorbeeld voor werk tijdelijk in Nederland zijn. Het nadeel is echter dat er geen goede contractvormen zijn. Uiteraard kunt u zelf een tijdelijk huurcontract opstellen. Meer informatie over een tijdelijk huurcontract.

Wanneer u uw woning binnen een jaar wilt verkopen, of denkt dat de woning pas over negen a twaalf maanden verkocht zal zijn, dan in de leegstandswet een uitkomst voor u. Er moet bij de gemeente, via de leegstandswet, een vergunning voor tijdelijk verhuur worden aangevraagd. Als u de vergunning heeft gekregen dan moet u de woning voor 6 maanden verhuren, waarna u een opzegtermijn heeft van minimaal 3 maanden. Als uw woning verkocht wordt kunt u de oplevering drie maanden in de toekomst plannen, zodra u heeft opgezegd bij uw huurder.

Ook kan het zijn dat u uw woning tijdelijk wilt verhuren omdat u uw woning als investering of belegging ziet. Indien dit het geval is, is het verstandig om uw woning voor minimaal 6 a 12 maanden te verhuren.