Hypotheek
Bij het kopen van een woning zijn er meerdere factoren waar u rekening mee dient te houden dan alleen maar huizen kijken. Zo kan men vaak niet in één keer de vraagprijs van een huis betalen. Wanneer dit het geval is, kan er een hypotheek bij de bank worden aangevraagd. Echter, de bank verstrekt niet zomaar een hypotheek. De bank zal naar uw inkomsten kijken. De bank wilt namelijk weten of u uw hypotheek wel kan aflossen.
Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een geldlening met als onderpand vaak ontroerend goed. U kunt dus met hypothecaire (hypotheek) lening een huis kopen. Er zijn verschillende manieren om een hypotheek af te lossen. Deze manieren worden bepaalt door de hypotheekvorm.
Verschillende hypotheekvormen
Zo bestaat de annuïteitenhypotheek. Met deze hypotheekvorm betaalt u iedere maand hetzelfde bedrag. Het bedrag bestaat voor een deel uit aflossing van uw hypotheek en een deel uit het aflossen van de rente. Door af te lossen wordt de lening steeds kleiner, wat weer betekent dat het rentedeel steeds kleiner wordt en het aflossingsdeel uiteindelijk steeds groter.
Daarnaast is er de lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek wordt uw belastingvoordeel steeds kleiner. Dit komt omdat het voordeel afhangt van de maandelijkse rente die u betaalt. Bij de lineaire hypotheek betaalt u een vaste aflossing plus de rente over het verschuldigde bedrag. Dit is ook een maandelijkse aflossing.
Ook is er een aflossingsvrije hypotheek. Bij deze hypotheekvorm lost u niets af. Het enige wat u betaalt is de rente over het geleende bedrag. Bent u momenteel van plan om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten? Kijk dan naar de hypotheekrenteaftrek. Hier heeft u dan geen recht meer op.
Een flexibele hypotheekvorm is de krediethypotheek. U kunt gewoon geld opnemen echter betaald u maandelijks rente over het opgenomen bedrag. Uiteraard verschilt het per waarde van het huis hoeveel u mag opnemen.
Ook kunt u kiezen voor een traditionele levenhypotheek. Deze hypotheekvorm bestaat voor een deel uit een levensverzekering. In deze situatie lost u tijdens de looptijd geen schuld af. Wel betaalt u iedere maand rente over het totaal geleende bedrag en u betaalt iedere maand het premiebedrag van de levensverzekering. Aan het einde van de looptijd lost u met de levensverzekering de lening af.
Een spaarhypotheek afsluiten is ook een optie. Als u voor deze optie kiest dan betaalt u iedere maand alleen rente over het bedrag dat u geleend heeft. U lost niets af en betaalt aan het einde van de looptijd in één keer het geleende bedrag terug. Uiteraard moet u wel over dat bedrag beschikken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de spaarverzekering. Hiermee spaart u het bedrag bij elkaar.
Ook is de spaarbeleggingshypotheek een mogelijkheid. Deze hypotheekvorm wordt ook wel de hybride hypotheek genoemd. Het is een combinatie van een beleggings- en spaarhypotheek. U spaart of belegt om het geleende bedrag bij elkaar te krijgen. U kunt tussendoor ook switchen. Is de spaarrente niet gunstig? Dan kunt u kiezen om te gaan beleggen. Andersom geldt dit ook. Wanneer het beleggingsklimaat niet voordelig is kunt u kiezen te gaan sparen.
Hoe krijg ik een hypotheek?
Om erachter te komen of u in aanmerking komt voor een hypotheek kunt u een afspraak met bijvoorbeeld de bank maken. Zij gaan dan met u een gesprek aan en bespreken uw financiële situatie. Zorg dat u al uw papieren op orde heeft. Dit bespaart veel tijd tijdens het gesprek. Tevens is het voor u ook prettig als uw administratie op orde is.
Hypotheekrenteaftrek
Bij sommige hypotheekvormen heeft u nog recht op hypotheekrenteaftrek. Hier vindt u welke vormen dat precies zijn en wat hypotheekrenteaftrek nou precies is. Lees meer over de hypotheekrenteaftrek.
Nationale hypotheek garantie
Een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er om u te beschermen wanneer u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Wanneer u een nationale hypotheek garantie afsluit heeft u minder kans op gedwongen verkoop van uw huis of restschuld. Lees meer over de NHG.
Erfpacht
Het kan zijn dat u een huis koopt die op grond staat van de gemeente. Als eigenaar betaalt u dan jaarlijks een bepaald bedrag aan de grondeigenaar, in dit geval de gemeente. Lees meer over erfpacht.