Wat voor soort beleggingspanden bestaan er en hoe haal je het maximale resultaat bij verkoop?

stilleverkoop_net-beleggingspand-verkopen

U zult wellicht vaker gehoord hebben over beleggingspanden.
Of het om een nieuws-gerelateerd bericht gaat of een persoonlijk verhaal van een bekende van u. Beleggingspanden zijn erg in en inmiddels een bekend fenomeen in Nederland.

Maar wat voor soort beleggingspanden bestaan er? Wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? En waarom noemt met het eigenlijk beleggingspanden? En wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het verkopen van een beleggingspand?

Allemaal goede vragen waar we u middels dit artikel meer wegwijs mee willen laten raken.

Beleggingspanden betreffen eigenlijk al het soort vastgoed waar een doel van het vastgoed beleggen is. Beleggen is een financieel begrip en er wordt mee bedoeld dat er winst op gemaakt wordt. In de praktijk houdt dit in dat er sprake is van verhuur aan derden.

Deze partijen bestaan uit particulieren, studenten of bedrijven. Eigenlijk iedereen die huurt draagt een termijnbedrag bij aan een vastgoed gerelateerd bedrijf. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals bij sociale huurwoningen of bedrijfswoningen.

In dit gevallen draait het niet persé om de winst, al zullen ook dit soort constructies leiden tot (vaak een kleine mate) aan winst.

Pure beleggingspanden zijn huizen of bedrijfspanden die verhuurd worden uitsluitend met het doel om ermee te beleggen. En om te beleggen is er sprake van investering (in het vastgoed) en het innen van een maandelijkse premie.

De premie is dan hoger dan dat het de verhuurder kost. Dat verschil is dan de winst voor de belegger.

Beleggers denken meestal in rendement. U kunt dit vergelijken met een hypotheek, maar dan bent u degene die de hypotheek verstrekt. Stel dat u een rente aanhoudt van 5%m dan betekent dit dat de financierder steeds 5% meer ontvangt dan de investering die hij doet.

Zo werkt het ook bij een belegger in vastgoed, want die zal zijn huurtarief enkele procenten boven zijn (begrote) maandelijkse kosten laten liggen. Dit resulteert dan in winst en dan is er sprake van een beleggingspand.

Er zijn vele soorten beleggingspanden. De meest bekende zijn studentenpanden en de verhuurde huizen. Eigenlijk komt het op hetzelfde neer, maar een studentenpand vereist een actiever beheer.

Want elke 4 á 6 jaar komen er nieuwe studenten die gevonden moeten worden. Dit kan via verhuur sites of scholen cq. onderwijsinstellingen. Studentenpanden kennen echter ook het voordeel dat je flexibeler bent.

Zo zal het verhuren aan een particulier, zoals een gezin of koppel, minder flexibel zijn. De kans dat zij ooit nog uit het huis zullen gaan is een stuk kleiner. Bij een studentenpand hoeft de verhuurder enkel te wachten.

De verkoop kan dan als een gewoon particulier huis worden georganiseerd. Het is echter wel zo dat in de huidige vastgoedmarkt studentenpanden erg in trek zijn, vanwege de opkoopbescherming.

Deze vorm van lokale bescherming weerhoudt beleggers ervan om zomaar een verhuurvergunning te geven. Dit resulteert in een enorme toename in populariteit van verhuurd vastgoed bij beleggers.