Makelaarskosten

Wanneer u van plan bent om uw woning te verkopen kunt u een makelaar inschakelen. Hier zijn uiteraard wel kosten aan verbonden, ook wel de makelaarskosten. De makelaar verzorgt de verkoop van de woning tot in de puntjes. Zijn functie is dus eigenlijk om te bemiddelen bij de koop en verkoop of huur en verhuur van huizen of kantoorpanden (onroerend goed).

Het kan ook zijn dat iemand opzoek is naar een nieuwe woning. Er kan dan een zoekopdracht naar de makelaar worden gestuurd, die vervolgens geschikte woningen selecteert. Wanneer een woning te koop wordt aangeboden, kunt u de makelaar bellen voor een afspraak om het huis te kunnen bezichtigen.

De makelaar wandelt vervolgens met u door het huis en beantwoord al uw vragen. Als verkopende partij mag u niet thuis zijn wanneer er mensen het huis komen bezichtigen. De makelaar regelt dan alles. Ook kan de makelaar adviezen geven als het aankomt op contracten en andere formaliteiten.

Verder wordt de makelaar ook vaak ingehuurd voor taxaties van woningen. Met een taxatie wordt de waarde van een woning bepaald. Dit is handige informatie voor bijvoorbeeld de fiscus, hypotheekverstrekker of als u wilt weten voor welke prijs uw woning te koop kan worden aangeboden.

Opleiding

Er zijn verschillende opleidingen die men kan doen om uiteindelijk makelaar te worden. Zo kunnen de HBO opleidingen ‘Vastgoed en Makerlaardij’ of ‘Management, Economie, Recht’, beter bekend als MER, worden gevolgd. Bij de MER opleiding dient men wel voor de richting onroerend goed/makelaardij te kiezen.

Wanneer de opleiding succesvol is afgerond, is iemand makelaar. Er zijn certificeringsregelingen die garanderen dat de makelaar deskundig, onafhankelijk en betrouwbaar is. Met zo’n certificering heeft de makelaar bepaalde bevoegdheden. Zo mag de makelaar advies geven over de Nationale Hypotheek Garantie voor verschillende hypotheekbanken.

Kosten

Wanneer u besluit om een makelaar in dienst te nemen, zal hij uiteraard betaald moeten worden voor zijn werkzaamheden. De makelaar zal een courtage vragen. De courtage kan bestaan uit een vast bedrag, een percentage van de aankoopsom of een combinatie van beide. Dit wordt ook wel de makelaarskosten genoemd.

De kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Zo is het afhankelijk van de diensten die u gaat afnemen of de waarde van het huis die u gaat verkopen of kopen. Makelaarskosten bedragen 0,5% tot en met 2% van de koopsom van uw woning. Dit lijkt weinig, maar als u, uw woning voor 250.000 verkoopt betaalt u zo’n €1.250 a € 5000 aan makelaarskosten.

Door de crisis en het dalen van de huisprijzen, is de concurrentie onder de makelaars veel groter geworden. Ga daarom ook naar verschillende makelaars om prijzen te vergelijken.

Onderhandel, want makelaars zijn bereid om de kosten te verlagen vanwege de huidige competitieve markt waarbinnen zij werken. Indien u twijfelt over het aangeboden kostenplaatje kunt u altijd een second opinion aanvragen. Uiteraard zullen de werkzaamheden bij een second opinion minder intensief zijn.

Vergelijk beide kostenplaatjes en bepaal zelf of de kosten te koppelen zijn aan de verrichte werkzaamheden. U kunt ook altijd onderhandelen met uw makelaar. Neem niet alles zomaar klakkeloos aan, maar stel kritische vragen.