Makelaar

In Nederland worden woningen over het algemeen verkocht via een makelaar. Dat is de verkoopkant, maar jij kan ook als koper een makelaar in de arm nemen. Hij of zij begeleidt je bij de aankoop van een huis.

Overigens is dit een keuze, geen verplichting; een huis kopen zonder makelaar is doorgaans gemakkelijk dan een huis verkopen zonder makelaar.

Kosten makelaar
Een aankopend makelaar werkt niet gratis, de beloning voor zijn verrichte werkzaamheden wordt ‘courtage’ genoemd. Veel aankopende makelaars rekenen een percentage van plus/minus 0.9 – 1 procent van de aankoopprijs. Er zijn ook makelaars die een vast bedrag rekenen. Je kunt alle of enkele diensten van de makelaar afnemen zoals bijvoorbeeld alleen de onderhandeling. Dat scheelt weer in de prijs.

Bij een verkopende makelaar moet je altijd alert zijn waarover hij of zij het percentage berekend; over de verkoopprijs of de vraagprijs. Stel je verkoopprijs is 250.000 terwijl de vraagprijs 275.000 was. Het is een groot verschil over de makelaar zijn percentage loslaat op de vraag- of verkoopprijs. Kom dus overeen dat hij het percentage berekend over de verkoopprijs. Zo is hem er ook alles aan gelegen voor jou een zo hoog mogelijke verkoopprijs te krijgen.

Vraag ook altijd of ‘de prijs’ all-in is. Het komt te vaak voor dat je het plaatsen van de foto’s op een huizensite nog extra kosten moet gaan betalen. Vraag ook altijd naar de kosten als je je ‘verkoopopdacht’ intrekt na enkele maanden.

Wat doet een aankopend makelaar?
Een aankopend makelaar kan je heel wat werk uit handen nemen. Met name bij de onderhandelingen kan het zeer prettig werken. De makelaar kent dit spel natuurlijk als geen ander. Maar ook het onafhankelijke oog van de makelaar kan nuttig zijn.

Jij bent emotioneel betrokken bij de koop, de makelaar niet. Hij is daardoor goed in staat bepaalde zaken aan te halen die jij niet ziet. Ook heeft de makelaar vaak zicht op vergunningen, bodemonderzoeken en erfdienstbaarheden. Hij of zij kent de plaatselijke huizenmarkt als geen ander.

Waarde-inschatting
Wellicht één van de belangrijkste punten is de waarde-inschatting van de prijs van het huis die de makelaar kan maken. Ook weer een kwestie van ervaring (en opleiding!).

Je ziet, een aankopend makelaar kan zeer nuttig zijn. Toch weten de meeste mensen hun huis te kopen zonder aankopend makelaar. Het scheelt veelal toch een paar duizend euro.

Wees je eigen makelaar!
Heb je de keuze gemaakt om zelf de aankoop te ‘ begeleiden’, denk dan ook als een makelaar. Laat nooit het achterste van je tong zien, stel je wat afstandelijker op en zeg nooit te snel ja of nee. Neem de tijd en ga thuis nadenken en bespreken en bel dan de dag daarna. Tijd is zeer belangrijk.

Leg alle afspraken vast en blijf volhardend als je vragen hebt die niet worden beantwoord. Weet men iets niet? Laat ze het uitzoeken en laat ze terugbellen. Makelaars zijn gehaaid en weten precies hoe ze bepaalde zaken kunnen verdraaien. Hou daar rekening mee.