Bemiddelingskosten
Gebruik maken van de diensten van een hypotheekadviseur brengt kosten met zich mee. Zo krijgt u voor het advies of bemiddeling een nota van de adviseur. De kosten kunnen bestaan uit een vast bedrag of een vergoeding per uur. Uiteraard verschilt dit per hypotheekadviseur. Sommige kosten zijn aftrekbaar. Echter, de bemiddelingskosten helaas niet. De bemiddelingskosten voor de aankoop van een woning zijn niet aftrekbare kosten. U krijgt hiervoor dus geen geld terug van de belastingdienst.
Verschillende hypotheekadviseurs
Er zijn verschillende hypotheekadviseurs die u kunnen helpen. De één is echter wel duurder dan de ander. Onderzoek daarom eerst wat voor u het voordeligst is. Let op! De meeste adviseurs brengen kennismaking kosten in rekening. Kijk dus goed of die kennismaking gesprekken gratis zijn, zodat u met meerdere adviseurs een gesprek aan kunt gaan. Vraag de hypotheekadviseur ook om zijn licentie. Zo komt u erachter of u te maken heeft met een gediplomeerde adviseur. De adviseurs zullen bemiddelingskosten vragen. Dit is in veel gevallen een uurtarief. Bedenk wel dat een lager uurtarief verleidelijk klinkt, maar als de hypotheekadviseur meer uren rekent bent u alsnog niet voordeliger uit. Vraag daarom ook van te voren hoeveel uur de hypotheekadviseur nodig denkt te hebben voor jouw opdracht.
Woning zoeken
Een woning kopen is een heel proces en er zijn verschillende factoren waar u rekening mee dient te houden. Zo zijn de bemiddelingskosten maar een klein onderdeel van het geheel. Er zijn een aantal stappen die u kunt doorlopen voor het kopen van een woning.
Stap 1 Een woning zoeken.
U kunt naar verschillende gemeenten en wijken gaan. Kijk naar het woningaanbod daar en kijk of de buurt u bevalt. Bedenk ook wat u graag in uw buurt wilt hebben. Wilt u de winkels om de hoek hebben of moet er een school aanwezig zijn? Is de woonwijk te druk en wilt u toch liever plattenland? Ga op onderzoek uit. Heeft u geen tijd om verschillende wijken en gemeenten te bezoeken? In dat geval kunt u ook op Funda kijken voor woningen.
Stap 2 Woning bezichtigen
Heeft u woning gevonden waarvan u denk: “Yes! this is it”? Maak dan een afspraak met de makelaar. Hij zal u door het huis begeleiden en het één en ander over de woning kunnen vertellen. Stel vooral veel vragen over de woning. U kunt er ook voor kiezen om een bouwkundig specialist in te schakelen. Die kan veel vertellen over de staat van de woning en hij kan u vertellen of er in de toekomst verbouwd moet worden, omdat bijvoorbeeld de fundering niet meer optimaal is. Loop bij het bezichtigen van de woning ook even door de buurt.
Stap 3 Eventueel extra onderzoek
Wanneer u eenmaal een woning op het oog hebt, is het verstandig om zelf of de makelaar nog extra onderzoek naar de woning te laten doen. Er kunnen namelijk nog extra kosten posten aan verbonden zijn. Denk hierbij aan de Vereniging voor Eigenaars, verplichte energielabel en milieuaspecten.
Stap 4 De onderhandeling
Wanneer u de gekozen woning wilt kopen, kunt u een bod doen op de woning. Dit kan eventueel met de hulp van de makelaar. Die kan u de juiste biedstrategie geven. De makelaar heeft als taxateur veel expertise en ervaring met het bepalen van de juiste prijs. Houdt ook rekening met de bemiddelingskosten. Maak alvast een begroting met de extra kosten. De kosten die dus nog bovenop het bod komen.
Stap 5 Koopcontract ondertekenen
Indien uw bod wordt geaccepteerd, wordt er vervolgens een koopovereenkomst opgesteld. De koopovereenkomst gaat daarna naar de notaris en u heeft dan een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Wanneer u binnen deze dagen niet afziet van de aankoop, dan zijn de financiën rond en vormen eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer. Het huis wordt opgeleverd op de afgesproken opleveringsdatum.
Stap 6 Financiering
Het is voor u belangrijk dat u de financiering op orde heeft. Een hypotheek aansluiten is een proces an sich. U vindt hier meer informatie over de hypotheek. Ook komen hier de kosten voor de koper bij. Hier vallen de bemiddelingskosten onder.