Koophuis zoeken

Een koophuis zoeken kan op diverse manieren. Hieronder tref je enkele methoden aan.

Bij de makelaar
De makelaar heeft natuurlijk altijd een goed, regionaal aanbod op de borden hangen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op het aanbod van internet. Ga je bij een makelaar naar binnen? Wees dan wel bedacht dat hij je graag aan tafel uitnodigt. Je bent ‘business’.

Via de krant
Veelal staan dezelfde huizen die bij de makelaar in etalage hangen ook wekelijks in de plaatselijke kranten. Een relaxte manier van ‘bezichtigen’. Het is altijd goed om internet verder te zoeken naar aanvullende informatie over de betreffende woning.

Internet
Internet is het platform waar de huizenmarkt zich op beweegt. Diverse websites bieden een dagelijks overzicht van het aanbod van koophuizen. Funda.nl (NVM) is de website met het meest complete aanbod. Het is de grootste en gedetailleerde website van Nederland als het gaat om verkoop huizen. Daarna volgen Jaap.nl en Zoekallehuizen.nl.

Ook websites als de woonkrant.nl, dimo.nl en eigenhuis.nl bieden een goed overzicht en meestal ook nog huizen die niet op Funda staan. De laatste trend is je huis verkopen via een online marktplaats als bijvoorbeeld Tweedehandswebsite.com of Marktplaats.nl.

Tip: bezoek de sites dagelijks

Een e-mail alert met de laatste huizen is best aardig, maar hoe meer je je zoekopdracht beperkt met criteria, hoe groter de kans is dat je je droomhuis misloopt. Het verschil  kan al worden gemaakt door enkele kilometers verschil. Bijvoorbeeld: je zoekt binnen een straal van 25 km rond de plaats Lutjebroek en jouw droomhuis staat 26 km verderop.

Maakt je natuurlijk niets uit, maar je ontvangt je droomhuis in dit geval niet per e-mail. Bezoek de sites dus elke dag en maak dan een nieuwe selectie aan en speel daarmee.

Internet versus realiteit
Lees en bekijk de advertenties altijd als een makelaar. Mis je bijvoorbeeld een foto van de badkamer, dan is dat zelden toeval. Dan is de kans groot dat de badkamer er niet uitziet. De makelaar is uiterst creatief in het beschrijven van de woning en de ruimtes. Bovendien gaat er natuurlijk niets boven het bekijken van de woning zelf.

Het loont dan ook de moeite om enkele interessante objecten die je op internet hebt gevonden, daar eens langs te rijden op een zaterdag. Openhuizendagen zijn niet voor niets succesvol; je proeft en beleeft het huis echt.