Budget bepalen
Vrijwel iedereen die een huis koopt, neemt een lening in de vorm van een hypotheek.
Elke hypotheekverstrekker zal met een ander budget op de proppen komen. Wees slim en draai het om. Bepaal eerst zelf wat je kan missen! Bepaal eens wat je per maand zou kunnen betalen voor een hypotheek. Is dat 300 euro of misschien 500 euro? Denk daarbij ook aan de hypotheekaftrek alhoewel de hypotheekaftrek wel ter discussie staat.
Als je eenmaal een goed bedrag hebt gevonden, loont het de moeite om eerst eens op internet enkele sites te checken, waar je een hypotheekbedrag kunt berekenen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de website van de hypotheker. Bezoek ook sites van andere hypotheekverstrekkers; vrijwel elke verstrekker heeft een online tool waarmee je jouw hypotheekbedrag kunt berekenen.
LET OP: er zitten veel rekentools bij die een beeld schetsen van een te ideale wereld. Super hoge hypotheken tegen krankzinnig lage maandlasten. Kijk daarom bij enkele banken die v bekend staan als risicomijdend. Eén van die banken is de Friesland bank (veelal behoudender dan andere banken). Veelal schetsen deze een heel redelijk beeld van bedragen en maandlasten.
Als laatste bezoek je de AFM. De AFM legt banken en hypotheekverstrekkers normen op als het gaat om hypotheken. Ook heeft de AFM prima tips en zaken waar je op moet letten. Dit is een onafhankelijke waakhond, ook als het gaat om hypotheken. Men heeft het beste met je voor.
WOZ belasting koophuis
Hou er rekening mee dat je bij een koopwoning met een hogere WOZ belasting wordt geconfronteerd. Wees daarop voorbereid. Voor meer informatie over WOZ belasting kijk je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Onroerendezaakbelasting
Verzekeringen
Bij een koophuis kunnen verzekeringen duurder uitvallen dan bij een huurhuis.
Kosten koper
Koop je een bestaand huis, dus geen nieuwbouw, dan betaal je ook kosten koper. Dit is veelal 10% van de koopsom.
Onderhoud van het huis
Als je een huis koopt, ben je zelf verantwoordelijk voor al het onderhoud. Vergis je daar niet in. Denk eens aan bijvoorbeeld het houtwerk van het huis. Dat moet eens per vier jaar worden geschilderd. Je bent nu je eigen huurbaas en die kan je niet meer bellen als er bijvoorbeeld lekkage is. Onderhoud is niet alleen soms noodzakelijk, maar het is ook een investering, voor later. Een investering voor als je je huis ooit weer wilt verkopen. Zeer belangrijk punt voor je wensenlijstje als je niet handig bent aangelegd!
Servicekosten
Soms word je geconfronteerd met servicekosten, veelal per maand. Check dan ook altijd of er dergelijke kosten gelden als je bijvoorbeeld een appartement gaat kopen.
Nationale hypotheek garantie
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt goede hulp als je bijvoorbeeld een bepaalde periode niet in staat bent om je hypotheek te betalen. Je kunt van deze garantie alleen gebruik maken als je qua hypotheek onder een bepaald minimum blijft.