Is het verstandig je huis te isoleren voor de verkoop?

De woningmarkt blijft een moeilijk te begrijpen markt. Het ene moment schieten de huizenprijzen door het dak heen en het andere moment is het verkopen van je huis een flinke opgave. Het is dan ook slim om je huis extra aantrekkelijk te maken voor de verkoop.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door het verbeteren van het energielabel en het mooi afwerken van je woning. Is het bijvoorbeeld verstandig om je huis te isoleren als je wilt verkopen? 

Energielabel

Sinds 2022 is het verplicht geworden om een energielabel vast te laten stellen als je je huis wilt verkopen. Dit energielabel is een rapport met de eigenschappen van het huis. Hierbij wordt rekening gehouden met isolatie, de ketel en eventuele zonnepanelen. Hoe beter het geïsoleerd is, hoe hoger het energielabel is. 

Naast dat dit vastgelegd is in het rapport wordt er ook vastgelegd wat je kunt verbeteren in huis om het energiezuiniger te maken. De energiekosten zijn een belangrijke kostenpost voor de eventuele koper. Een hoge isolatiewaarde en een goed energielabel kan er dus voor zorgen dat je huis sneller en voor een hogere prijs verkocht kan worden. 

Isoleren voor hogere waarde

Door je huis goed van isolatie te voorzien, kan het wooncomfort verhoogd worden. Dit is iets wat een potentiële koper van je woning vaak laat mee tellen. Ook de maandelijkse lasten van de energierekening is iets waar de koper rekening mee moet houden. Door je woning te isoleren voordat je het gaat verkopen zal dus aanzienlijk de prijs kunnen verhogen van je woning. 

Je woning kun je makkelijk isoleren met bijvoorbeeld pir isolatie. Dit is isolatie die duurzaam is en een hoog thermisch vermogen heeft. Ook is het makkelijk toe te passen doordat het ook beschikbaar is in platen en je kunt het overal in huis toepassen. Dit zal dus zeker de isolatiewaarde van je huis omhoog gooien en je een beter energielabel geven, wat hopelijk weer meer potentiële kopers oplevert. 

Het aanbrengen van isolatie

Even snel wat isolatie aanbrengen voordat je je huis in de verkoop zet is niet slim. Je moet dit namelijk wel goed aanbrengen, zodat er later geen problemen kunnen ontstaan. Het zou zonde zijn als je al dat werk doet en de koper het over een jaar alweer opnieuw moet doen. Zo moet je bijvoorbeeld goed rekening houden met het vocht in huis. 

Elk huis heeft vocht in huis, dit gebeurt namelijk gewoon simpelweg door er te leven en te koken. Deze warme en vochtige lucht zal een manier naar buiten proberen te zoeken en door de muren heen gaan. Het is dan ook altijd nodig om je isolatiemateriaal daartegen te beschermen. Dit doe je door dampremmende folie aan te brengen onder je isolatiemateriaal. 

Zodra warme lucht namelijk in aanraking komt met de koude buitenmuur, zal het gaan condenseren. Dit kun je isolatiemateriaal aantasten en de werking verminderen. Dat willen we natuurlijk niet. Ook kan het schimmel en vochtproblemen veroorzaken of nog erger houtrot in de muren. Dit wil kun je simpel voorkomen door het aanbrengen van de folie.