Stressvolle huizenjacht: tips om rust te vinden

blokkenhuis

Het zoeken naar een leuke woning kan veel stress opleveren. Om te beginnen kost het zoeken veel tijd. Huizen vallen tegen of gaan net aan je neus voorbij. Het kopen van een nieuwe woning is bovendien best een belangrijke beslissing.

Een keuze maken kan ook veel onrust geven, want je wilt graag iets vinden dat bij je past. Je hebt daarbij te maken met tijdsdruk, want er zijn meer kapers op de kust. Verder maak je je wellicht zorgen of dat droomhuis wel binnen je budget valt en of jouw bod wel hoog genoeg is. We geven een aantal tips om meer rust tijdens je zoektocht te ervaren.

1. Laat je adviseren

Zorg dat je weet wat voor jou financieel haalbaar is en schakel een hypotheekadviseur in om je budget te bepalen. Als je weet hoeveel geld je te besteden hebt voor de aankoop van een huis of appartement, geeft dat rust. Her voorkomt daarnaast dat je een schuld aangaat die je niet kunt dragen.

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je op de hoogte bent van alles wat van belang is bij het kopen van een huis. Zoek online naar informatie over de huizenmarkt en waar je op moet letten als je een koopwoning wilt. Denk bijvoorbeeld ook aan huizen die in de stille verkoop zitten. Daar liggen misschien wel mooie kansen. Verder is het slim om je te verdiepen in de facetten van het aankoopproces.

3. Zorg goed voor jezelf

Besteed voldoende aandacht aan jezelf. Blijf ademen, zorg voor voldoende nachtrust, eet gezond en ga lekker sporten om de spanningen van de huizenjacht af te reageren. Let er ook op dat je voldoende water drinkt. Dit is belangrijk voor het functioneren van je lijf. Schoon water drinken is essentieel voor je gezondheid en je balans.

Wist je dat er ondanks de waterzuivering toch nog allerlei ongewenste stoffen in leidingwater zitten? Met een waterfilter voor thuis  verwijder je alle verontreinigingen uit het kraanwater. Het is lekker praktisch om een waterfilter kan van bijvoorbeeld 1,4 liter te gebruiken.

4. Weet wat je wilt

Bepaal voordat je veel tijd steekt in het zoeken naar een huis wat je eigenlijk zoekt. Als je weet wat je wilt, kun je veel tijd besparen. Zo zul je bijvoorbeeld merken dat je op Funda met een gerichte zoekopdracht veel minder huizen gepresenteerd krijgt.

Je hoeft dus een veel kleiner aantal advertenties te bekijken. Ook voorkom je zo dat je huizen gaat bezichtigen die helemaal niet bij jouw wensen passen.

5. Schakel een aankoopmakelaar in

Ervaar jij veel stress vanwege afwijzingen van jouw bod op een huis, ben je niet zo goed in het zoeken van een geschikte woning of heb je weinig tijd? Dan is het een goed idee om een aankoopmakelaar in te arm te nemen. De neemt je veel werk uit handen en weet precies hoe hij of zij moet handelen om de kans op succes te vergroten.