Wat u moet weten over mechanische ventilatie

mechanische ventilatie

Ventilatie is belangrijk. Niet alleen om vocht in uw huis te voorkomen, maar zeker ook voor uw gezondheid. Schone en goede lucht zorgt namelijk voor minder gezondheidsklachten. Een manier om uw woning goed te kunnen ventileren is middels mechanische ventilatie. Maar wat houdt dit in en wat moet u hiervan weten?

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is een motorisch aangedreven vorm van ventilatie. Met behulp van deze ventilatievorm is er 24 uur per dag frisse en gezonde lucht in huis. Er kan worden gesteld dat dit systeem vaak effectiever is dan natuurlijke ventilatie. Aan de basis van het systeem staan luchtkanalen, luchtroosters en een ventilatiebox.

De ventilatiebox zuigt vuile lucht af in de verschillende ruimtes in de woning. Doordat de lucht wordt afgezogen ontstaat er onderdruk en stroomt er via de luchtroosters verse lucht van buiten uw huis in. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van de ventilatiebox met luchtkanalen, maar de mechanische ventilatie met een warmte terugwinsysteem wint ook steeds meer aan populariteit. Een warmteterugwinningssysteem bestaat uit een ventilatie-unit die niet alleen vuile lucht uit uw woning afzuigt, maar ook zorgt voor verse lucht van buiten.

De warmtewisselaar in het warmteterugwinsysteem zorgt ervoor dat de schone gefilterde verse lucht wordt voorverwarmd door de restwarmte van de vuile lucht uit uw woning. Hierdoor wordt warmte overgedragen zonder dat beide luchtstromen met elkaar in contact komen. Tijdens warme periodes werkt dit systeem omgekeerd.

Welke mechanische ventilatie past bij u?

Sinds 2006 is het beschikken over een mechanische ventilatiewoningen verplicht. Dit heeft ermee te maken dat nieuwbouwwoningen vaak dusdanig goed geïsoleerd zijn dat er nauwelijks verse lucht via kieren of gaten de woning instroomt.

Het is bij het uitzoeken van de ventilatie-unit van belang dat u kijkt naar het vermogen, de mogelijkheid om het klimaat te regelen en bijvoorbeeld de efficiëntie en betrouwbaarheid. In de meeste gevallen kan een installateur u hierover goed adviseren.

Onderhoud

Het goed onderhouden van een ventilatiesysteem is essentieel voor de goede werking ervan. Door regelmatig onderhoud in te plannen blijft u genieten van voordelen als een verkleinde kans op schimmel en vocht, een lager energieverbruik en natuurlijk gezonde en frisse lucht. 

Om te voorkomen dat u last krijgt van vuile, ongezonde lucht in huis, geldt het advies om het ventilatiesysteem eens in de drie tot vijf jaar te laten reinigen.

De kosten

Dergelijke systemen komen uiteraard met een prijskaartje. Moet u bijvoorbeeld de mechanische ventilatie vervangen dan vallen de kosten relatief gezien mee. Goede, hoogwaardige ventilatieboxen kosten u tussen de drie- en vierhonderd euro. Moet u echter een heel nieuw systeem aanschaffen, dan vallen de kosten hoger uit en is het afhankelijk van de afmetingen van uw woning.

Ook moeten er luchtkanalen worden geplaatst en dat brengt uiteraard ook kosten met zich mee. Voor een goed en betrouwbaar advies kunt u contact opnemen met uw installateur.