Vergunning schutting

Schutting of erfafscheiding plaatsen?

Een schutting of perceelsafscheiding bouwen is in de meeste gemeentes vergunningsvrij.  Echter…alleen wanneer u deze in het voorerf  plaatst en hoger dan één meter, dan heeft u een vergunning nodig.

In het achtererfgebied, vaak dus de achtertuin, is een schutting tot een hoogte van 2 meter vergunningvrij. Zit u op een hoeklokatie dan is de zijtuin voorerfgebied en is het plaatsen van een schutting toch vergunningplichtig.

Een heg, haag of andere beplanting is vergunningsvrij. Beplanting wordt niet gerekend als bouwwerk. En dat is natuurlijk een prima manier om zonder vergunning een erfafscheiding te realiseren.

Met behulp van de tekening hierboven kunt u exact bepalen waar  vergunningsplicht geldt. Een belangrijke tip is dat indien u een schutting plaatst op de erfgrens met de buren, u er goed aan doet om dit te melden aan de buren, bij voorkeur onder het genot van een kopje koffie. Mogelijk willen ze zelfs wel meebetalen, of helpen met het plaatsen en misschien wel het transport. Een goede verstandhouding met uw buren is zeer belangrijk en voorkomt een hoop ellende. Wees daar zuinig op. Immers een goede buur is soms beter dan een verre vriend.

Tevens kunt u deze  laten begroeien indien u wenst. Vergunningsvrij is natuurlijk nog beter. Dit kunt u doen door een afscheiding te maken van bomen  struiken of planten. U hoeft dit zelfs niet eens te melden aan de Gemeente, maar overleg ook dit met uw buren.

Meer weten over het plaatsen van een schutting, materialen en de lokale overheid ?  Bel dan uw Gemeente direct. Op deze manier heeft u ook meteen  antwoord op uw vragen en kunt u met een gerust hart uw plannen ten uitvoer brengen. Direct bellen heeft tevens als voordeel dat u geen ellelange schriftelijke correspondentie hoeft aan te gaan welke soms maanden kan duren.