Verbruik verwarming verlagen

Energie besparen met de verwarming? Er zijn talloze dingen die je kunt doen. Sommige manieren vereisen wat eenmalige investeringen, met andere energiebesparende maatregelen bij de verwarming kun je direct beginnen! Lees alles anders even goed door!

Energiebesparen met CV ketel

We beginnen bij het begin van de verwarming: de CV ketel. Is je oude kapot? Laat hem vervangen door een HR CV ketel, een hoge rendement CV ketel dus. HR staat voor hoog rendement. Zo’n soort CV ketel is vaak iets duurder, maar doordat hij de warme afvalstoffen (de condens) langs het CV water leidt, bespaar je hiermee een hoop energie! Het kan zo €200 besparen op jaarbasis. Maar laten we niet vergeten dat het ook een hele hoop energie bespaart! Dit is in eerste instantie natuurlijk beter voor het milieu. Wisselen van energieleverancier levert trouwens ook soms nog een hoop geld op!

Gaskachel

Doe de gaskachel weg en gebruik een CV-ketel, nog beter is een HR CV-ketel. Zo kun je ook energie besparen met de verwarming.

Open haard is geen goede verwarming

Heel gezellig, maar kort gezegd: zo inefficient als het maar kan! Gebruik je de open haard eigenlijk niet meer? Sluit de schoorsteenkap dan af, dat isoleert ook een hoop. Een open haard is een hele inefficiënte verwarming.

Modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat speelt met het vermogen dat hij moet geven. Hij werkt langere tijd om laag vermogen in plaats van een korte tijd op hoog vermogen. Vergelijk het met optrekken bij een stoplicht, heel snel optrekken is minder efficient dan langzaam en rustig optrekken. Een modulerende thermostaat werkt dus precies hetzelfde, deze trekt gewoon rustig op.

Thermostaat een graad of 2 graden lager

Dit is een hele logische. Zet de thermostaat overdag een tandje lager. Een graden levert een 7% energiebesparing op. Dus ook een 7% kostenbesparing! Misschien maakt dat het energie besparen met de verwarming wel een stuk interessanter..

Vloerverwarming

Nee, deze gaan we niet afkraken. Vloerverwarming is juist wel efficient! Omdat het de gevoelstemperatuur in huis verhoogt, het is namelijk laag bij de grond aangenaam. Je verwarming hoeft hierdoor minder te stoken. Je kunt wel 10% op stookkosten besparen met een vloerverwarming! Gebruik hem dus als je hem hebt, en als je hem niet hebt.. bekijk even hoeveel het zou kosten, en kijk dan of het het nog steeds waard is!

Paar dagen weg? Verwarming uit! En ’s nachts ook!

Ga je een paar dagen weg of ga je op vakantie? Zet de verwarming helemaal uit. Als je een thermostaat hebt kun je instellen dat het weer warm is als je terugkomt! Trouwens, je kunt hem ’s nachts ook wat kouder instellen. Je slaapt toch. Dus dit zijn 2 tips: zet hem uit als je weg gaat. En ’s nachts als je gaat slapen, kun je hem wel laag zetten, of misschien ook wel uit! Het is een misverstand dat het niet beter is, omdat hij ’s ochtends dan op volle kracht moet werken. Bij een modulerende thermostaat blijft dit binnen de perken! Dat is een goede manier van energie besparen met de verwarming!