Energie besparen belangrijk?

We krijgen vaak wel de vraag: waarom moet men energie besparen? En ja.. Waarom doen we het eigenlijk? Waarom is energie besparen zo belangrijk? Er zijn verschillende antwoorden die we kunnen geven. Ten eerste het milieu, maar ook de kosten. We werken de verschillende antwoorden hieronder uit!

Waarom besparen we energie?

Waar het veel mensen vooral om gaat: met energie bespaar je ook geld. De factuur die je aan het einde van de maand krijgt voor gas en electra, of voor het water, wordt gewoon minder. Zo houd je meer geld over voor andere dingen. Dus: douche wat minder lang, draai die verwarming een tandje lager en laat de kraan niet lopen. Zo kun je tientallen euro’s (voor extreme voorbeelden) per maand besparen. Maar al doe je dit, en je houdt €50 in een jaar over, dan is het het nog waard!

Andere redenen om energie te besparen?

Jazeker! Energie is natuurlijk schaars. Dit betekent dat je het niet oneindig veel kan maken. Gas moet ook gewonnen worden, en er zijn geen oneindige hoeveelheden. Het houdt allemaal een keer. Wij leven in een land waar tot nu toe alles in overvloed is. Als je wat minder energie gebruikt, ben je beter voor het milieu! Als iedereen het zou doen, dan zijn we heel goed bezig met zijn allen!Bij het produceren van energie, komen er stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. De bekendste is nog wel CO2, oftewel koolstofdioxide.

Waarom is energie besparen zo belangrijk?

Dus.. waarom is energie besparen zo belangrijk? Dat antwoord weten wij nu! Ten eerste, je eigen portemonnee. Die is voor iedereen heel belangrijk. Maar last but not least, we laten een beter milieu aan onze kinderen over. We houden meer gas over voor de toekomstige generaties, de luchtkwaliteit is wat beter, genoeg redenen dus om energie te besparen! Al doe je het niet voor jezelf, dan doe je het wel voor een ander!

Energiekosten vormen ongetwijfeld de hoogste kosten waar je elke maand opnieuw rekening mee dient te houden. In een tijd waarin veel mensen het financieel alles behalve eenvoudig hebben is het dan ook beslist interessant om even de mogelijkheden te bekijken om te besparen op energiekosten. Velen denken dat dergelijke besparingen alleen maar kunnen gebeuren door drastische maatregelen te nemen. Dat is gelukkig niet het geval. Je kunt perfect door rekening te houden met een aantal kleine zaken opvallend en vooral snel veel energiekosten besparen. We vertellen je hier in dit artikel graag alles over energiekosten besparen.

Besparen op verwarming

Van alle factoren die een directe invloed hebben op de energiekosten is verwarming de belangrijkste. Het wordt vaak onderschat, maar het verwarmen van jouw huis kost ontzettend veel geld. Uiteraard zul je aan de verwarming op zich niet veel willen doen, want niemand zit graag in een koud huis, maar je kunt er wel voor zorgen dat het verlies aan warmte zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Een goede isolatie is op dat vlak bijzonder belangrijk. Daarnaast worden heel veel kamers ook stevig verwarmd die eigenlijk geen verwarming nodig hebben. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de slaapkamer. Veel mensen verwarmen deze ruimte, maar zetten iedere dag wel hun raam open om de ruimte te laten verluchten. Daar is niets mis mee, maar op die manier verlies je bijzonder veel warmte die telkens opnieuw moet worden gecompenseerd. Het spreekt voor zich dat je op deze manier zeer veel kosten maakt die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Besparen op verwarming is hoe dan ook zoals je kunt lezen op verschillende vlakken mogelijk. En energiekosten besparen heeft natuurlijk alles t maken met besparen op je verwarming.

Besparen op verlichting

Naast verwarming is verlichting de grootste boosdoener die een grote invloed heeft op de kostprijs van je energieverbruik. Besparen op verlichting lijkt op het eerste zicht niet zo eenvoudig, maar eigenlijk valt dat best wel mee. Veel mensen houden er bijvoorbeeld onvoldoende rekening mee om hun lichten uit te doen wanneer ze van de ene kamer naar de andere kamer lopen. Daarnaast wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van halogeen. Dat is op zich geen probleem, want deze lampen zijn erg goedkoop en je kan ze voor een paar euro in huis halen, maar het energieverbruik ligt bij dergelijke verlichting wel veel hoger dan wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van ledverlichting. Energiekosten besparen door middel van besparen op verlichting is zoals je kunt zien hoe dan ook op verschillende manieren mogelijk en kan je behoorlijk veel geld besparen! Het loont dus wel zeker!