Meest gestelde vragen
Wanneer ben ik in onderhandeling?
je bent niet gelijk in onderhandeling als je een bod doet. De verkopende partij bepaalt de verkoopprocedure. Ben je de eerste die biedt, dan is de verkopende partij niet verplicht om met jou in onderhandeling te gaan.
In feite mag de makelaar eerst alle biedingen verzamelen en rustig bestuderen. Wel is hij verplicht om alle biedingen bij de verkoper bekend te maken. De onderhandeling start pas als je een tegenbod krijgt of als de verkoper met jou in onderhandeling gaat. Is de onderhandeling een feit, dan mag de verkopende partij niet ingaan op een later gedaan, beter bod.
Ben ik gelijk de koper als ik de vraagprijs bied?
Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs van een woning, een uitnodiging is tot het doen van een bod. Doe je een dergelijk bod, dan kan de verkoper als nog beslissen of hij op jouw bod ingaat of niet.
Kan de verkoper de prijs verhogen tijdens de onderhandelingen?
Ja dat kan en mag. De vraagprijs is immers alleen een uitnodiging tot het doen van een bod. En de verkopende partij kan de vraagprijs ten alle tijden verhogen. Zo kan jij je bod tijdens de onderhandelingen ook verlagen.
Wanneer komt de koop echt tot stand?
In principe is er sprake van koop als de verkoper jouw bod heeft geaccepteerd. Doet de verkoper jou een tegenbod en jij accepteert dat, dan is er ook een koop. De verkopende makelaar legt de mondelinge afspraken vast in een voorlopige koopovereenkomst. Loop deze overeenkomst zeer goed door!
Is een voorlopig koopcontract bindend?
Ja, dit is een bindend contract met daarin besloten ontbindende voorwaarden. Heb je dit contract getekend? Dan zit je vast aan de bepalingen. Wil je na tekening toch af van het contract, dan betaal je een boete van 10% over de koopsom. Het woord ‘voorlopig’ is dus niet geheel correct.
Wat is een akte van levering?
Via deze akte regelt de notaris de formele overdracht van het huis op de nieuwe eigenaar. Deze akte is gebaseerd op het voorlopig koopcontract. Deze akte wordt door de koper en verkoper getekend, in het bij zijn van de notaris.
Kan ik een koopcontract nog late ontbinden?
Ja dat kan. Nadat je het contract hebt getekend, heb je drie dagen de tijd om op je beslissing terug te komen. Na die tijd kan je het contract alleen laten ontbinden mits niet is voldaan aan de in het koopcontract opgenomen ontbindende voorwaarden voor de in het contract opgenomen datum of binnen de opgenomen termijn.
Een voorbeeld is dat uw financiering hebt gevonden binnen een bepaalde tijd. Dan kan je het contract schriftelijk en zonder kosten ontbinden.