Waardebepaling

De waarde van een huis vaststellen is lastig. Er spelen meerdere zaken in mee zoals economische en/ of financiële onderdelen als ook emotionele onderdelen. Denk je maar eens in, als je je huis zou moeten verkopen. Je kent het huis goed en zal er meer voor vragen dan iemand die er geen binding mee heeft. Maar ook de ligging van een huis, de buurt en sociale klasse, spelen een grote rol bij de waardebepaling.

De verkopende partij zal zijn huis altijd hoger aanprijzen. Je kunt er dus van uit gaan dat deze prijs altijd minimaal 10% te hoog is. De prijs zal ook altijd hoger liggen dan de prijs waarvoor de verkopende partij het huis wil verkopen.

Waarde bepalen van het huis
Er zijn enkele methoden om zelf te bepalen wat het te kopen huis mogelijk zou “moeten” kosten.

Kadaster
Ga naar kadaster.nl en vraag of men kan aangeven voor welk bedrag het huis de vorige keer is verkocht. Vraag daarbij natuurlijk ook naar het jaar van transactie.

Vergelijkbare huizen
Zoek naar vergelijkbare huizen in de straat of aan de overkant. Dan krijg je ook idee van de waarde. Dit is wel ingewikkeld want de een heeft zijn garage omgebouwd, de ander een aanbouw en weer een ander een peperdure tuin. Maar het geeft wel een aardige indicatie.

De makelaar
De makelaar kan u ook adviseren over de waarde van het huis. Hij of zij weet zeer goed hoe de prijzen liggen.

De taxateur
De meest bevredigende methode – die wel geld kost – is de taxateur het huis te laten inspecteren middels een taxatie. Het kost je enkele honderden euro’s maar je hebt wel een goed onderbouwde waardebepaling van het huis. Bovendien komen alle mankementen goed aan het licht. De taxateur heeft ook verstand van bouwtechnieken. Absoluut de moeite waard!

Overigens is de taxatie aftrekbaar van de belasting. Maar dan wel als de taxatie is uitgevoerd om de financiering van het huis te verkrijgen. Sowieso zijn alle kosten met betrekking tot het verkrijgen van de financiering aftrekbaar, zoals ook bijvoorbeeld de kosten voor opmaken van de hypotheek akte bij de notaris.

Tip: vraag altijd een taxateur uit een andere regio. Zo voorkom je dat een taxateur goede vrienden is met bijvoorbeeld de verkopende makelaar. Check altijd of de taxateur aangesloten is bij SCVM of Vastgoedcert.

Taxatie
Een taxatie is het inschatten van de waarde van een object (huis). De taxateur, taxeert het huis en bepaald uiteindelijk de waarde van dat huis. Je zou ook kunnen zeggen dat de taxateur een waardebepaling doet.

Een waardebepaling is een inschatting van de financiële waarde die een woning heeft op het moment van opname. De taxateur vergelijkt dan het huis met vergelijkbare huizen in de nabije omgeving.