Kopen of huren – huidige markttrend

stapeltje-geld-munten-in-pot

Niet alleen in 2022, maar ook in de afgelopen jaren is een duidelijke trend zichtbaar. Consumenten huren liever dan dat ze een huis kopen. Terwijl een woning kopen zorgt voor minder maandelijkse financiële lasten. Waar komt de populariteit voor woninghuur dan vandaan?

Marktstatistieken

Op het moment zijn de huizenprijzen nog torenhoog. Echter, gaan deze wel een daling tegemoet in het komende jaar. Daarentegen zijn de huurprijzen voor sociale woningen én in de vrije sector lager dan ooit. Dit zorgt naast een lagere huur ook voor een lagere aanbetaling.

Met de stijgende hypotheekrentes en gas- en elektriciteitskosten ziet het er voor de kopers erg somber uit. De hypotheekrente ligt nu rond de 4 procent en is ook volgend jaar voorspeld te stijgen. Daarbij, gaat ook het maximaal te lenen plafond omlaag. Dit zorgt voor minder kansen voor kopers. 

De prijzen in de sociale en particuliere huursector liggen relatief laag dit jaar. En zullen naar verwachting nog meer dalen.

Dit zegt woningmarktdeskundige Paul de Vries van het Kadaster over het kijken naar de huizenmarkt in het komende jaar: “De prijsontwikkeling stokt een beetje, maar ten opzichte van een jaar geleden is er nog steeds sprake van een grote stijging.

We zitten op een kantelpunt, maar er moeten wel twee kwartalen achter elkaar ‘minnetjes’ zijn. (…) Alle kennisinstituten ramen geen recessie. We gaan erop vooruit, er is amper werkloosheid. Een recessie op de koopmarkt heeft vaak ook te maken met werkloosheid.”

Voor een lange tijd was een huis kopen beter dan huren. Huren wordt gezien als weggegooid geld. Maar de bovengenoemde marktontwikkeling brengen een ander perspectief. Totdat de koopmarkt niet stabiel is, is het voordeliger om te (blijven) huren. 

Investeringskansen

Op dit moment ligt ook de hypotheekrente erg hoog. Deze rente op woonleningen zal de komende maanden blijven stijgen. De piek is echter zichtbaar. Er zal begin volgend jaar hoogstwaarschijnlijk er een lichte daling in cijfers zijn. Centrale banken moeten rond deze periode namelijk het monetaire beleid meer aanscherpen.

Er wordt voorspeld dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden de rente gaat verhogen naar 2 procent en deze daarna langer aanhoudt. De koers staat al enkele maanden op -0,5. Hogere rentetarieven vertragen de economische groei en vertragen de inflatie. Als dat gebeurt, zal de rente vastgoed hypotheek niet meer stijgen. Dit geldt ook voor een financiering beleggingspand.

Dit is het gunstigste moment om in vastgoed te investeren. Lage rentetarieven voor vastgoed financieren in combinatie met een groeiende vraag naar huurappartementen en commerciële ruimte maken dit een vruchtbare periode. Volgens de woningmarktmonitor van ABN Amro vertraagt ​​de prijs groei in de vier grote steden sneller dan elders.

De lokale woningmarkt reageert hier namelijk vrij sterk op conjuncturele veranderingen. Dit maakt in investering in de stad erg waardevol. Met de kansen die zichzelf beschikbaar stellen in de komende maanden om een vastgoed investering te doen, is het enige dat overblijft een creatief expert die precies weet op welke manier de waarde van een aangekocht pand direct de lucht in kan schieten.