Bezichtigen huis

Het bezichtigen van een huis is altijd een inspannende klus. In korte tijd probeer je zoveel mogelijk te zien, horen en indrukken op te doen. Die wil je ook allemaal verwerken en je later weer kunnen herinneren. En dat allemaal in vaak nog minder dan een uur. Je gaat vaak al naar binnen met het gevoel van alles te vergeten. Het is daarom slim om minimaal 1 persoon mee te nemen. Die kijkt weer anders naar het huis en ziet en onthoudt andere zaken.

Drie mensen is natuurlijk helemaal goed. Het liefst nog iemand die enig verstand heeft van huizenbouw. Maar ook een grondige aanpak is van belang. Bereid je voor met vragen in bijvoorbeeld de vorm van een lijst.

Gebruik ook onze checklist voor woningbezichtiging.

Plattegrond maken
Het is aan te raden om een eenvoudige plattegrond te maken van de kamers en vetrekken. Per vertrek kan je dan een aantal zaken noteren. Maak ook foto´s als dat mag. Dan heb je thuis een concreet beeld van de ruimtes.

Verlaat elke ruimte niet voordat je alles hebt bekeken en maak een notitie van elk ding dat je niet bevalt. Wees zeer kritisch. Het kunnen allemaal punten zijn die je kan opvoeren bij de onderhandeling. Bekijk nepwanden, plafonds, deuren, raamkozijnen en let op scheuren of aangetaste materialen. Kijk ook eens hoe de keuken is afgemonteerd. Zijn de naden mooi verwerkt. Zitten er geen planken los?

Ben je buiten, noteer dan alle informatie op papier en bekijk ook de omgeving van het huis. Het is verstandig om later nog eens een buurtonderzoek te doen. Rij eens rustig door de buurt en loop ook een blokje om. Spreek ook eens iemand aan die naast het huis woont of ertegenover. Geef je zintuigen de kost en voel of het voelt als een goed buurtje.

Heb je gezonde interesse in het huis, maar mis je toch nog informatie, vraag dan om een tweede bezichtiging. Dat maakt je beeld absoluut nog completer. Tip:  kies een andere tijd voor de 2e bezichtiging.