Bouwvergunning nodig

Hoe kan ik controleren of een bouwvergunning nodig is en of die vergunning eventueel ook is verleend?

Wil je een bouwvergunning check doen of controleren of je buren wel een bouwvergunning hebben gekregen voor hun bouwwerk, dan kun je dit bekijken op de omgevingsloket online website. Met behulp van vragen kom je erachter of het nodig is om een vergunning aan te vragen en welke gegevens je moet aanleveren aan de gemeente om deze vergunning te krijgen. Nadat je deze check hebt gedaan, heb je de volgende opties.

  • Geen bouwvergunning nodig
    Als blijkt dat jezelf geen vergunning nodig bent en als je de vergunning van je buren hebt gecontroleerd en het blijkt dat zij ook geen bouwvergunning nodig hebben, dan heb je niet veel rechten om de bouw tegen te gaan. Het advies is om met je buren te gaan praten over de bouwplannen en of je nog invloed kunt uitoefenen in de manier hoe je het bouwwerk plaatsen of hoe het eruit komt te zien. Je buren zijn natuurlijk niet verplicht om zich te vormen naar jou mening, maar wellicht staan ze open voor je suggesties en kom je er samen uit.
  • Wel bouwvergunning nodig
    Blijkt uit de omgevingscheck dat je wel een vergunning nodig hebt of dat je buren ook een vergunning nodig hebben? Dan kun je in geval je buren een vergunning nodig hebben bij de gemeente navragen of deze vergunning ook verleend dus goedgekeurd is. Is de bouwvergunning inderdaad verleend, dan kunt je eventueel bezwaar maken tegen deze bouw, daar heb je recht op. Dit bezwaar moet binnen zes weken na bekendmaking van de bouwvergunning ingediend worden bij de gemeente. Meestal plaatst de gemeente vergunningsverleningen in lokale kranten en websites bij publicaties.
  • De gemeente heeft geen vergunning verleend
    Is je vergunning niet verleend, ga dan in gesprek met de gemeente, welke aanpassingen nodig zijn in het plan om te zorgen dat de bouw toch door kan gaan. Je hebt kans dat het een paar kleine dingen zijn, die na aanpassing zorgen voor een vergunning. Gaat het om de buren en zij dus de buren toch gaan bouwen ondanks dat de gemeente geen vergunning heeft afgegeven, dan zijn ze in overtreding. Mocht dit het geval zijn, dan kun je de gemeente vragen op te treden tegen deze overtreding, maar je kunt beter eerst ook met de buren gaan praten over deze constatereing en het vervolg bespreken. De gemeente zal bij een overtreding op treden. Let wel op de verlooptermijnen, houd goed de lokale kranten in de gaten, want daar moeten de aanvragen ook vermeld staan met een uitleg hoe je bezwaar kunt maken.