Welke voordelen heeft een glasvezelverbinding?

galsvezel-kabel

Steeds meer huishoudens hebben de mogelijkheid om over te stappen op glasvezel. Waar dit tot enkele jaren geleden nog maar een derde van alle huishoudens was, zien we dat dit aantal de laatste jaren enorm is toegenomen. Het grote voordeel is namelijk dat je verbinding een stuk stabieler is en ook vele malen sneller, dan via de DSL lijn zoals je dit nu bent gewend. Maar wat is glasvezel nu eigenlijk en welke voordelen brengt het je allemaal? Omdat er best nog wel wat vragen zijn rondom dit onderwerp, hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen glasvezel en DSL?

De meeste mensen die je vraagt wat glasvezel is, zullen vaak niet verder komen dan een kabel waardoor een internetverbinding kan worden verstuurd. Uiteraard is dit in een notendop ook wat glasvezel inhoud, alleen is het veel meer dan alleen dat. Een glasvezelkabel zoals we deze kennen, bestaat uit allemaal kleine glasvezels. Dit zijn als het ware draden, die zo dun zijn als een har en samen worden gevormd tot de kabel zoals we deze vandaag de dag kennen. De informatie die door deze kabels wordt gestuurd, vindt plaats door middel van een laserlicht. Dit is voor de ouderen onder ons eigenlijk te vergelijken met het versturen van een morsecode bericht door middel van een lamp. Doordat het laserlicht ontzettend snel aan- en ook uitgeschakeld kan worden, kan er op een ontzettend hoge snelheid informatie worden verzonden.

Je hebt een snellere verbinding

Wanneer je nu beschikt over een internetverbinding via de DSL lijn, dan is het zeker aan te raden om eens een postcode check te doen en te kijken of er glasvezel op jouw adres beschikbaar is. Is dit het geval, dan kun je eenvoudig online verschillende abonnementen met elkaar vergelijk en uiteindelijk kiezen voor degene die het beste bij je past. Het voordeel van online vergelijken, is dat je niet alleen kunt besparen op de kosten voor een internetabonnement, maar ook op je autoverzekering en energiekosten.Eén van de grote voordelen welke glasvezel heeft, is dat de snelheid vele malen hoger ligt, dan bij een DSL verbinding. Waar je bij een DSL verbinding snelheid verliest naarmate je verder van de centrale zit, is dit bij glasvezel dus niet het geval.

Minder kans op storing

In tegenstelling tot DSL, is glasvezel vele malen stabieler. Dit komt doordat het signaal bij glasvezel middels een laserlicht wordt verstuurd en bij een DSL verbinding via de kabel zelf. Je kunt je dus wel voorstellen dat de kans op storing bij een langere kabel vele malen hoger is, dan wanneer je een lange glasvezelkabel hebt. Een stabiele internetverbinding is vandaag de dag zo belangrijk, dat er daarom dus ook steeds meer mensen kiezen voor een glasvezelverbinding. Vooral wanneer je veel streamt is het fijn dat je zonder storingen naar je favoriete film of serie kunt kijken. Wel is het de snelheid mede afhankelijk van je postcode.

Zowel je up- als downloadsnelheid zijn gelijk

Het valt misschien niet iedereen direct op, maar voor bijvoorbeeld fotografen en ook videografen die veel doen met videobewerking, is het ontzettend fijn dat het uploaden van bestanden met dezelfde snelheid gebeurt als het downloaden van bestanden. Waar dit in het verleden bij de DSL lijn niet het geval was, is dit dus nu wel zo.