Stroom besparen

Wanneer we een balans maken van deze kosten kunnen we niet anders dan vaststellen dat stroom besparen met stip op de eerste plaats staat. Het probleem met stroom is niet alleen dat het gaat om een grote kostprijs, het is ook een steeds terugkerend kostenplaatje dat met andere woorden niet één keer, maar wel iedere maand opnieuw wordt aangerekend. Op het einde van het jaar volgt dan vervolgens nog de afrekening die eveneens een grote druk kan leggen op de financiële situatie van je gezin. Wil je er alles aan doen om stroom te besparen?

Hoe snel veel stroom besparen?

Laat ons om te beginnen, even kijken naar de mogelijkheden die je hebt om snel veel stroom te besparen. Er bestaan hier een aantal interessante tips voor. De eerste tip is eigenlijk zeer eenvoudig, namelijk gewoon even goed om je heen kijken bij jou thuis. Veel mensen beschikken zonder dat ze het zelf weten over erg veel toestellen die op stand-by worden geplaatst. Deze modus beschikt over een compleet foutieve reputatie. Er wordt immers haast altijd gedacht dat een toestel die op stand-by staat geen stroom verbruikt. Dat is echter niet correct. Het lampje dat doorgaans altijd brand bij een toestel in stand-by modus geeft eigenlijk reeds aan dat er nog steeds een bepaald energieverbruik is. Wil je beginnen met besparen op stroom, dan is het belangrijk om toestellen volledig uit te schakelen en deze niet zomaar op stand-by te laten staan. Je zou er van kunnen schrikken hoeveel geld je op deze manier op jouw elektriciteitsfactuur kunt besparen.

Grote stroomverbruikers beperken

Een tweede belangrijke tip voor stroom besparen is dat het handig is om na te gaan welke de grootste stroomverbruikers in jouw huis zijn. Veel mensen denken dat, dat bijvoorbeeld een computer of een televisie is, maar dat is niet het geval. Verwarming is vandaag de dag nog steeds de grootste verbruiker van stroom. Door de verwarming te beperken wordt het mogelijk om meteen een flink bedrag uit te sparen op de stroomfactuur. Dat wil niet zeggen dat je niet meer mag koken of dat je de verwarming niet meer mag aanzetten, maar probeer niet nodeloos te verwarmen en de temperatuur misschien enkele graden lager te zetten. Dat is niet alleen goed voor onze planeet, op die manier wordt de factuur voor stroom ook nog eens sterk beperkt. Stroom besparen hoeft zoals je hebt kunnen lezen niet noodzakelijk ingrijpend te zijn, door rekening te houden met enkele kleine zaken kun je perfect aanzienlijk veel geld besparen.

Energie besparen is natuurlijk heel belangrijk. Veel mensen zetten ook wel het licht uit als het kan, en laten de kraan ook niet onnodig lopen. Wat veel mensen echter vergeten, is dat het opladen van elektrische apparaten zoals een iPad of een ander soort tablet, ook energie vraagt.

Energie besparen op tablet (iPad)

Op een tablet (zoals een iPad) kun je een heleboel energie besparen. De beste tip: zet stroomverbruikers zoals 3G, bluetooth, wifi, hotspot uit als het kan. Ga je een stukje tekst typen? (net zoals ik nu aan het doen ben 😉 ) Zet de vliegtuigmodus dan gewoon aan! Dit is hetzelfde als bluetooth/wifi/3G uitzetten. Waarom? Zo bespaar je energie! Je doet langer met de batterij in de tablet, en je hoeft hem dan dus ook minder snel op te laden. En dat zie je uiteindelijk terug in de factuur! Een andere tip is nog om het automatische slot (voorbeeld is de iPad: instellingen > algemeen > automatisch slot) op 1 minuut of 2 minuten te zetten. Als je de iPad of de tablet nu weglegt, springt de ipad na een ingesteld aantal minuten op standby. Het felle scherm staat op deze manier lekker uit, en je bespaart er dus een hoop energie mee!

Laad de iPad (of andere tablet) lekker op het werk op

Heb je een kantoorbaan? Neem de iPad of andere tablet dan gewoon lekker mee naar het werk, en laad hem daar op! Nu laad je de iPad mee op kosten van de baas. Bedrijven kopen energie veel groter in, dus die betalen er ook minder voor dan jij! Verzin gewoon als smoesje dat je de iPad even nodig had. Je bespaart er zelf in ieder geval energie en dus geld mee!

En zet de helderheid wat lager!

Door de jaren heen hebben we met z’n allen kunnen vaststellen hoe sterk de kostprijs van de elektriciteitsfactuur wel niet is gestegen. Jammer genoeg is dat iets waar we relatief weinig aan kunnen veranderen. Het prijskaartje van elektriciteit en dan misschien nog wel in het bijzonder van de extra bedragen die in rekening worden gebracht is aanzienlijk. Door te besparen op het verbruik van elektriciteit wordt het echter wel mogelijk om de kostprijs van jouw energiefactuur te drukken! Veel mensen horen dit echter niet graag omdat ze in zo comfortabel mogelijke omstandigheden willen leven. Daar is op zich ook helemaal niets mis mee, alleen moet het allemaal wel betaalbaar blijven. Vind je ook dat jouw elektriciteitsfactuur te hoog is en wil je graag snoeien in het verbruik op vlak van elektriciteit?

Elektriciteit besparen met verlichting

Een niet onbelangrijke energieverbruiker is de verlichting. Het gaat daarbij niet alleen om de verlichting die zich in je huis bevindt, maar ook bijvoorbeeld in de tuin. Veel mensen laten bijvoorbeeld graag een lamp branden wanneer ze niet thuis zijn of kiezen er voor om de verlichting aan te laten wanneer ze naar een andere ruimte in het huis gaan. Dat is op zich misschien niet zo erg, maar al die branduren zorgen er wel voor dat je sneller opnieuw lampjes moet kopen en dat ook de elektriciteitsfactuur stijgt. Door goed rekening te houden met het uitschakelen van je verlichting wanneer nodig kun je op termijn door elektriciteit besparen een behoorlijk bedrag (€€€) uitsparen. Daarnaast loont het ook om de oude halogeenlampjes te vervangen door bijvoorbeeld een spaarlamp of misschien wel door ledverlichting. Vooral deze laatste is interessant. De lampjes kosten dan wel behoorlijk wat meer, je kunt er wel aanzienlijk veel geld door besparen.

Overige elektriciteitskosten

Je kunt verder ook op elektriciteit besparen door de computer niet altijd aan te laten, en ook echt uit te doen. Verder kun je de TV niet op standby laten staan, is het slim om de helderheid van het scherm van je laptop / tablet wat lager te zetten, zo hoef je die ook wat minder vaak op te laden. En wis screensavers, doe hem gewoon op zwart. Verder: laat geen licht aan in kamers waar je niet bent! Verder zijn er ook dingen waar je niet aan denkt: was op lagere temperaturen!  Kleren worden echt wel school op 30 graden, of zelfs 15 graden! Dit bespaart elektriciteit, want het is minder heet dan 60 graden. En tot slot: vervang die oude koelkast nou eens!Ontdooi meteen je vriezer!