Dalende huizenprijzen in Den Bosch bieden kansen voor woningzoekenden

Recente cijfers over de verkoop van woningen in Den Bosch het laatste kwartaal van 2022 tonen aan, dat de gemiddelde huizenprijs in de stad daalt. Het biedt kansen voor woningzoekenden, wiens budget de afgelopen tijd te beperkt bleek te zijn om serieus mee te kunnen bieden op een woning. Het is voor hen interessant een makelaar in Den Bosch in de arm te nemen, om zich te laten ondersteunen bij de aankoop van een woning. Een aankoopmakelaar kan meer informatie geven over de gemiddelde huizenprijs, over de verwachte verkoopprijs van een woning waarin men geïnteresseerd is en bijvoorbeeld in het bedrag wat boven de vraagprijs geboden zal moeten worden. Het vergroot de kans dat een bod geaccepteerd wordt. 

Woning kopen voordat deze op Funda staat 
Niet alleen kunnen makelaars in Den Bosch advies geven bij de aankoop van een nieuwe woning; ook kunnen zij op basis van je wensen woningen aan je voorleggen, nog voordat deze voor het grote publiek op een website als Funda beschikbaar komen. Het gaat bijvoorbeeld om woningen die bij hetzelfde makelaarskantoor voor de verkoop aangeboden zijn, of om woningen die door lokale partners verkocht worden. Het heeft net als het advies van een makelaar een positief effect op de kansen dat je zal slagen in je zoektocht naar een geschikt huis. 

Hulp bij de onderhandelingen en administratieve zaken 
Makelaars ondersteunen woningzoekenden niet alleen bij het vinden van een geschikte woning en het uitbrengen van een eerste bod. Ook wordt hulp geboden bij de onderhandelingen met de verkopende partij, evenals bij het afwikkelen van de verschillende administratieve zaken rond de aankoop van een woning. 

Beeld Den Bosch in lijn met landelijke ontwikkelingen 
Het feit dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Den Bosch het laatste kwartaal van 2022 daalde, komt overeen met de ontwikkelingen die landelijk te zien zijn. Voor de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Den Bosch geldt dat deze met iets meer dan drie procent daalde tot een bedrag van 415.167 euro. Het blijkt uit de data die aan het eind van ieder kwartaal beschikbaar wordt gesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Niet alleen nam de gemiddelde verkoopprijs van woningen in Den Bosch af; ook het aantal transacties daalde fors het laatste kwartaal. Er werden in oktober, november en december 1161 woningen verkocht. Het leidt tot een daling van meer dan elf procent ten opzichte van een jaar eerder.