Alles wat je moet weten over een stille verkoop

twee-personen-met-contract-bespreking

Het verkopen van een woning gaat meestal op de volgende manier. Je neemt allereerst contact op met een makelaar. Daarmee maak je duidelijke afspraken over de tarieven voor de verkoop van een woning.

Meestal werken makelaars met courtage en dat betekent dat ze een specifiek percentage van de verkoopprijs krijgen. Daarna helpen ze je met je woning aanbieden bij een groot publiek.

Ze maken foto’s, ze zetten je woning op verschillende websites en je krijgt meestal een verkoopbord in de tuin. 

Maar je kunt je woning ook op verschillende andere manieren verkopen. Als je bijvoorbeeld al een geïnteresseerde hebt, dan kun je ook je woning direct verkopen zonder tussenkomst van een makelaar.

En dan is er ook nog een andere populaire optie en dat is een woning ‘stil’, verkopen of aankopen. Bij een stille verkoop wordt er niet aan de grote klok gehangen dat een woning te koop staat.

Maar wat is dan interessant om te weten over deze verkoopmethode? We geven je in dit artikel een overzicht. 

Minder concurrentie voor de koper 

In de eerste plaats is een stille verkoop gunstiger voor kopers van een woning. Ze hebben namelijk te maken met minder concurrentie, omdat niet iedereen weet dat de woning te koop staat.

De kans dat je wordt overboden is een stuk kleiner en om die reden zoeken steeds meer, bijvoorbeeld startende, woningzoekers naar woningen op de zogenaamde ‘stille markt’. 

Als je eenmaal een goede woning hebt gevonden, dan moet je natuurlijk ook hulp hebben van een professionele verhuizer. Die kun je inschakelen bij verhuisoffertes.com

Je hebt meer privacy 

Dan gaan we nu over naar de voordelen voor verkopers. Want wat is nou een belangrijke reden waarom veel woningverkopers kiezen voor een stille verkoop? Welnu, dat heeft voor een deel te maken met privacy.

Als je bijvoorbeeld in een klein dorp woont, dan wil je misschien niet dat iedereen het over je woning heeft. Ook bekende Nederlanders willen vaak niet dat iedereen weet dat hun woning te koop staat.

Daarnaast kan er ook omwille van veiligheidsredenen voor een stille verkoop worden gekozen. 

Belangrijke aandachtspunten 

Ook bij een ‘stille verkoop’ speelt de makelaar vaak een rol, maar meestal betaal je een lager tarief, omdat de makelaar vanzelfsprekend minder diensten hoeft uit te voeren. Dus ook om die reden kun je besluiten om een woning in de stille verkoop te doen. 

Er zijn echter wel enkele belangrijke aandachtspunten die relevant zijn om te benoemen. Je bereikt namelijk niet iedereen, dus het kan wat langer duren voordat je woning eindelijk is verkocht.

Vaak krijg je ook minder biedingen, dus er is ook een kans dat je de woning niet voor de hoogste prijs verkoopt.