4 tips voor onderhandelingen bij het kopen van een huis

Dus je hebt ‘de ware’ gevonden. Het huis dat elk vakje aanvinkt. Je kunt je nu al voorstellen dat je die eerste kop koffie in de keuken zet en waar je je favoriete handtas opbergt.

Helaas kunnen een paar andere huizenkopers dat ook. Het is altijd belangrijk om je onderhandelingsvaardigheden te verbeteren als je een voordeel wilt behalen – of je nu koopt via een onderhands verdrag of op een veiling. Dus, hier zijn vier tips die je zullen helpen de concurrentie te verslaan.

Doe goed onderzoek

Een zelfverzekerde onderhandeling komt voort uit kennis. Je moet de werkelijke waarde van het onroerend goed begrijpen en wat de andere partijen motiveert die ook bij de onderhandelingen betrokken zijn. Begin met het opbouwen van een positieve relatie met de makelaar en vraag hen naar de eisen van de verkoper.

Waarom verkopen ze? Hebben ze al ergens anders gekocht? Zijn ze op zoek naar een snelle afwikkeling? Is er een bepaald type koper dat ze graag in hun huis zouden zien? Door deze informatie te hebben, heb je meer kans op een succesvolle onderhandeling voor de woning. 

Doe een aantrekkelijk aanbod 

Bij veilingen draait alles om de verkoper die probeert de beste prijs te krijgen. Als koper wil je idealiter kopen zonder te veilen, dus gebruik je inzicht in de motivatie van de verkoper om een ​​voordeel te behalen. Sommige verkopers zijn misschien bang dat hun eigendom op die dag niet de juiste bieders zal aantrekken.

Anderen willen misschien snel verkopen omdat ze al toegewijd zijn aan hun volgende huis en hier zelfs al hun strandtas hebben geplaatst. Anderen willen misschien verkopen aan iemand die het huis gaat houden, in plaats van het af te breken. Zorg er echter eerst voor dat je financiën vooraf zijn goedgekeurd voordat je een aanbod doet. 

Zie mogelijk af van bepaalde dingen

Onderhandelen is geven en nemen. En er zijn een paar dingen die je misschien gemakkelijk kunt geven – om de prijs te krijgen die je wilt. Je kunt bijvoorbeeld onderhandelen over hoe lang de afwikkeling duurt, voorwaarden voor bestaande huurders of leegstand, en eventuele inrichting of toevoegingen die je wel of niet wilt.

Al deze dingen kunnen ter discussie staan ​​- gebruik ze indien mogelijk in je voordeel.  Als je op een veiling een huis in plaats van een rugtas dames koopt, moet je deze gegevens vooraf bevestigen. Koop je onderhands, dan is ook de bedenktijd bespreekbaar. 

Haal emoties uit de onderhandelingen

Bij het kopen van een woning is het van vitaal belang dat je je emotionele gehechtheid aan het huis buiten beschouwing laat. Je moet kunnen weglopen van een verkoop als de prijs je limiet overschrijdt – of het nu op een veiling is of een onderhands verdrag.

Soms hebben verkopers een vaststaand cijfer in gedachten en geven ze gewoon niet toe, en dat is oké – als het niet de bedoeling is, zal er een ander huis zijn dat beter bij je past.