Veilig werken dankzij VCA Basis

verkeersleider-met-koptelefoon-met-twee-vingers-in-de-lucht

Veiligheid moet op de werkvloer altijd op de eerste plaats komen. Ongeacht de aard van de werkzaamheden of het bedrijf waar je werkzaam bent.

Er zijn echter sectoren die vanwege de grotere risico’s meer inzet op het gebied van veiligheid vragen. In dit soort bedrijven worden hogere eisen aan personeel gesteld als het gaat om veilig en gezond werken.

Om de veiligheid te waarborgen dienen medewerkers daarom in het bezit te zijn van het certificaat VCA Basis. Je kunt dit diploma halen via VGMbox.

Achtergrond, betekenis en doel

De VCA-norm is een Nederlandse norm. Het doel ervan is om veilig werken in risicovolle branches te bevorderen, het veiligheidsbewustzijn te vergroten en het aantal ongevallen te minimaliseren. ‘VCA’ is een afkorting van ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’.

Met het VCA certificaat bewijs je dat je op de hoogte bent van de regels rondom veiligheid, gezondheid en milieu op het werk en deze in acht neemt.

De eerste sector waarin de VCA-norm van kracht werd, was de Petrochemische industrie. Gaandeweg werd de richtlijn uitgebreid naar andere branches.

Tegenwoordig wordt een VCA-certificaat verwacht van werknemers in een groot aantal sectoren, waaronder:

 • Isolatie
 • Elektrotechniek
 • Onderhoud
 • Bouw
 • Steigerbouw
 • Industriële reiniging
 • Zware industrie

Het VCA Basis-certificaat wordt ook wel B-VCA genoemd en is bedoeld voor al het uitvoerende personeel op de werkvloer.

Ook tijdelijke werknemers en stagiairs zijn hierbij inbegrepen. Voor leidinggevenden op de werkvloer is er het certificaat VCA VOL. De toevoeging ‘VOL’ staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden’.

Leidinggevenden en werknemers in risicovolle branches die elders binnen de organisatie werken, bijvoorbeeld op kantoor, hoeven vaak geen VCA VOL- of VCA Basis-certificaat te hebben.

Is een VCA certificaat verplicht?

Hoewel er genoeg redenen zijn om een VCA training te volgen, is het hebben van een certificaat niet wettelijk verplicht. Wanneer je in een risicovolle branche aan de slag wilt, is het vanzelfsprekend wel zo dat het diploma je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Wel is het VCA Basis-certificaat een belangrijke voorwaarde om bij een VCA-gecertificeerd bedrijf te kunnen werken. Andere goede redenen om de VCA Basis-persoonscertificering te halen zijn:

 • Persoonlijke lichamelijke gezondheid
 • Veiligheid en gezondheid van je collega’s
 • Je ontwikkeling als specialist binnen je werkgebied

Wat leer je tijdens de opleiding VCA Basis?

De cursus VCA Basis is een algemene opleiding voor iedereen die in een risicovolle omgeving werkt. Tijdens de opleiding komen dan ook allerlei onderwerpen voorbij. Je leert alles over:

 • Correcte voorbereiding van het werk.
 • Veilige uitvoering van de werkzaamheden.
 • Wat de mogelijke gevaren zijn en hoe je die voorkomt.
 • Welke actie je moet ondernemen in geval van nood en bij ongevallen.

Meer bepaald gaat het hierbij om zaken als veiligheidsregels, voorbereidend werkoverleg, preventie, inspectie en beschermings- en arbeidsmiddelen.

Tevens wordt aandacht besteed aan specifieke situaties, zoals werken met gevaarlijke stoffen en elektriciteit.

Hoe ziet de training VCA Basis eruit?

Je kunt de opleiding VCA Basis volgen op de manier die jou het meest ligt. Het programma wordt namelijk zowel klassikaal als in de vorm van een online VCA cursus (e-learning) aangeboden.

Klassikaal je B-VCA-certificaat halen

De snelste manier om het VCA Basis-certificaat te halen is klassikaal. Je bent dan in één dag klaar met de opleiding en legt aansluitend meteen het examen af.

De cursusdag omvat de volgende onderdelen:

 • Lesprogramma van 8:30 tot 16:30 uur
 • Tussentijds een compleet verzorgde lunch
 • Proefexamen voorafgaand aan het eigenlijke examen
 • Officieel eindexamen tussen 16:30 en 17:30 uur

Ben je geslaagd? Dan ontvang je het digitale VCA Basis-certificaat.

De klassikale opleiding wordt op meer dan 30 locaties in het land gegeven door ervaren VCA-instructeurs. Per locatie is plaats voor maximaal 20 cursisten.

De omvang van de groepen is dus beperkt. De B-VCA-training wordt op het merendeel van de locaties in het Nederlands gegeven. Op een aantal locaties heb je keuze uit lesprogramma’s in het Pools of Engels.

Ook een klassikale cursus met examen op een bedrijfslocatie behoort tot de mogelijkheden. Een voorwaarde hiervoor is dat de groep uit ten minste acht personen bestaat.

Basis VCA cursus online

Anders dan bij het klassikale programma ben je bij de online opleiding niet gebonden aan een bepaalde datum en locatie. Je kiest zelf het leertempo en bepaalt je eigen tijd. Het programma is opgebouwd uit:

 • Twaalf hoofdstukken voorzien van video’s
 • Oefenvragen bij elk hoofdstuk en per onderwerp
 • Proefexamens

De studietijd voor de opleiding is ongeveer 8 uur. Als je dat wilt kun je die uren verdelen over drie maanden, want dat is hoelang je toegang hebt tot de online VCA cursus.

Naast Nederlands, Engels en Pools is de internettraining ook beschikbaar in andere talen. Een handige extra optie is de voorleesfunctie.

Ideaal voor als je onderweg bent of als luisterend onderwijs je voorkeur heeft. Heeft een online cursus jouw voorkeur. Dan kun je die bij VGMbox direct in combinatie met een examen bestellen.

Direct VCA Basis-examen doen

Indien je voldoende bekend bent met de VCA Basis-lesstof maar nog geen diploma hebt, kun je je ook alleen voor het examen aanmelden.

Hou er wel rekening mee dat op deze manier examen doen uitsluitend op een officiële examenlocatie kan. Daarvan zijn er verspreid over Nederland ongeveer 150, dus er is er altijd wel één in jouw regio.

De B-VCA-examens worden overdag en ‘s avonds afgenomen, zodat je ook wat het tijdstip betreft de nodige keuze hebt. De standaardtaal van een los examen is Nederlands, maar een andere taal is eveneens mogelijk.

Wil je weten hoe het ervoor staat met je B-VCA-kennis voordat je je inschrijft voor het examen? Doe dan eerst een gratis proefexamen.

Meld je aan voor de opleiding VCA Basis VGMbox is hét opleidingsinstituut voor VCA cursussen online of klassikaal.

Wij bieden in beide gevallen een startgarantie van 100%, en het slagingspercentage van onze cursisten bedraagt 93%. Je kunt je online aanmelden voor de B-VCA-opleiding.