Tips voor een succesvolle huizenjacht

Wil je de stap zetten naar de aankoop van een nieuwe woning?
Of het nu je eerste woning is of dat je je al langer in de huizenmarkt begeeft, iedere zoektocht is spannend. Heb je voor ogen wat je wooneisen en -wensen zijn en kom je snel genoeg in aanmerking voor bezichtigingen?

In deze blog geven we je tips die je helpen bij de huizenjacht en die de kans op succes vergroten.

Het bepalen van je budget

Het eerste waar je naar kijkt als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, is het budget dat je eraan kunt besteden. Kijk daarbij niet alleen naar het bedrag waar de woning voor te koop staat en de bijkomende kosten die je daaraan kwijt zult zijn.

Houd ook rekening mee met het vrijmaken van een budget voor de verbouwing. Ga je die groots aanpakken en doe je alles zelf of schakel je daarvoor specialisten in? Dat hoeft overigens niet duur te zijn. De goedkoopste stukadoor kan de beste resultaten leveren.

De staat van het huis

Zoek je een huis dat volledig af is of ben je op zoek naar een woning dat je helemaal naar jouw wensen wilt verbouwen? Afhankelijk van hoe het gesteld is met de staat van het huis, kun je je zoektocht specifieker maken. Dit kan variëren van een woning dat volledig gestript is en dus van onder tot boven aangepakt moet worden, tot een huis waarvan de basis goed is en waar enkel nog het dunpleister goed aangebracht moet worden. Zolang de eerste indruk goed is, kun je ervoor kiezen een bezichtiging in te plannen en te zien of je verdere stappen wilt ondernemen.

Waar zoek je?

Online zul je de nodige websites afgegaan zijn om te kijken wat voor huizen er op de markt staan. Funda is een veel bezochte website die je op iedere vrije moment inspecteert om te kijken of er nieuwe huizen bij zijn gekomen. Daarnaast bezoek je ook regelmatig websites van lokale makelaars die hun aanbod vrijgeven. Heb je ook eens gekeken welke huizen in de stille verkoop staan? Hoewel de kans bestaat dat deze woningen voortijdig weer uit de verkoop gehaald worden, kun je als koper wel je kans vergroten. Want wordt het huis alsnog op Funda geplaatst, dan ben jij er misschien wel als eerste bij.

Hulp van een makelaar

Probeer je eigenhandig te zoeken naar een woning, dan kan het zijn dat je regelmatig achter het net vist. Net te laat om te bieden, niet genoeg bieden of überhaupt te laat met reageren, dergelijke factoren kunnen ervoor zorgen dat je steeds een Nee moet krijgen wanneer je opnieuw je droomhuis hebt gevonden.

Heb je eenmaal het huis gevonden waar je van droomde en die je helemaal naar jouw wensen kunt verbouwen en inrichten? Gefeliciteerd met deze grote stap. Tijd om van je nieuwe huis een eigen plekje te maken waar je met je partner en kinderen kunt genieten. En tijd om nieuwe dromen te creëren en nieuwe doelen te stellen om naartoe te leven.