Slimme meter

Slimme meter vervangt de oude energiemeter

Langzaamaan krijgen steeds meer huishoudens in Nederland een slimme meter. Wie geen slimme meter heeft, heeft vaak geen idee van zijn energieverbruik. Alleen door actief de meterstanden bij te houden, kan je je energiegebruik controleren. Met een slimme meter gaat dit veel gemakkelijker. Elke twee maanden leest je energieleverancier de meterstanden op afstand uit. Vervolgens krijg je een online overzicht van je energieverbruik, plus een voorstel voor de verhoging of verlaging van je maandelijkse voorschot. Zo sta je nooit voor verrassingen wanneer je de jaarafrekening ontvangt.

Naast een algemeen overzicht van het energieverbruik van de afgelopen periode, kun je dit vergelijken met je energieverbruik in eerdere periodes. Zo kun je beter bijhouden hoeveel energie je hebt gebruikt en hoe het komt dat je meer of minder energie bent gaan gebruiken. Zo ben je je bewuster van je energieverbruik. Het is de bedoeling dat straks elk huishouden in Nederland voorzien is van een slimme meter.

Eén keer per jaar vraagt je energieleverancier om de meterstanden door te geven. Dit kan via een meterstandenkaart die je op de post doet, per telefoon of via het internet. Steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een slimme meter in de meterkast hangen. Dit digitale apparaat, geeft elke twee maanden automatisch de meterstanden aan je energieleverancier door. Zo hoef je niet meer naar het doorgeven van de meterstanden om te kijken. Bovendien ontvang je een mail met details over je energiegebruik. Op die manier kan de slimme meter helpen bij het besparen op energie.

Vergelijk elk jaar je energieleverancier

Veel mensen hebben de neiging om langer bij dezelfde energieleverancier te blijven. Toch loont het om elk jaar te controleren of je nog wel de juiste prijs betaalt voor je energie. De meeste energieleveranciers hanteren speciale acties voor nieuwe klanten, waardoor overstappen extra voordelig wordt. Energie vergelijken is tegenwoordig zo gebeurd: je vult je gegevens in en binnen een paar tellen krijg je een duidelijk overzicht van de goedkoopste energieleveranciers.