Subsidie mogelijkheden bij het laten plaatsen van zonnepanelen
Helaas is er momenteel geen landelijke subsidie meer beschikbaar voor wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Het is dus niet mogelijk om via de Rijksoverheid geld terug te krijgen omdat je investeert in het verduurzamen van je woning of bedrijfspand.
Gelukkig zijn er daarnaast wel allerlei andere voordelen waar je direct gebruik van kunt maken. Omdat dit aanzienlijk kan schelen, is het goed om deze stuk voor stuk te bespreken.
Lang niet iedereen staat hier namelijk bij stil en het kan er net even voor zorgen dat het aanschaffen ervan daardoor wel ineens een stuk interessanter wordt. Kortom, reden genoeg dus om dit te bespreken.
Je betaald geen BTW over zonnepanelen
Op het moment dat je ervoor kiest om zonnepanelen te laten plaatsen, dan betaalde je hier tot 2023 ook nog BTW over van 21%. We hoeven je dus niet uit te leggen dat dit tegenwoordig een hele hoop scheelt.
Nu waren er wel bepaalde manieren waarop je dit kon omzeilen, bijvoorbeeld door jezelf in te schrijven bij de KvK, maar dat is natuurlijk allemaal een hoop gedoe.
Dus vanaf 2023 is zonnepanelen laten installeren door Recharged standaard 21 procent voordeliger dan voorheen. Hoe fijn is dat? Vooral wanneer je er een flink aantal laat leggen, kan dit een aardige besparing zijn.
Het voordeel is, dat jij niet alleen profiteert, maar een bedrijf dat de panelen bij je plaatst niets merkt. De BTW moet anders toch worden afgedragen. Het is dus voor beide partijen een stuk gunstiger geworden op deze manier.
Salderingsregeling
Er zou zelfs sprake zijn van dat deze regeling vanaf 2025 zou worden afgeschaft. Gelukkig is dit niet gebeurd en kun je als particulier nog gewoon gebruikmaken van deze regeling.
De salderingsregeling is een financiële regeling voor huishoudens en bedrijven die zelf duurzame energie opwekken, zoals met behulp van zonnepanelen.
Met deze regeling kun je de energie die je zelf opwekt en niet direct verbruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier trekt deze teruggeleverde energie vervolgens af van je eigen energieverbruik.
Hierdoor betaal je alleen voor het verschil tussen je eigen verbruik en de teruglevering. Stel je hebt 3000 kWh aan zonnepanelen op jaarbasis geïnstalleerd en je verbruikt zelf 2500 kWh.
In dat geval heb je 500 kWh teruggeleverd aan het net. Deze 500 kWh wordt in mindering gebracht op het totale energieverbruik, waardoor je alleen betaalt voor 2000 kWh.
Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening.
Nationaal Warmtefonds
Met behulp van het Nationaal Warmtefonds kun je jouw woning energiezuinig maken.
Door te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, kun je niet alleen je eigen energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een groenere samenleving.
Het fonds biedt verschillende financieringsmogelijkheden met aantrekkelijke tarieven, zodat iedereen de kans heeft om zijn of haar woning te verduurzamen.
Het Nationaal Warmtefonds maakt het proces van duurzaam investeren eenvoudig en transparant. Je kunt gemakkelijk een aanvraag online indienen en binnen korte tijd ontvang je een beslissing.
Belangrijk daarbij is wel, dat dit alleen bedoeld ter informatie en dient niet als financieel advies. Raadpleeg altijd een financieel adviseur voordat je financiële beslissingen neemt.